Vlaamse Volksunie

N-VA hoopt dat Elisabeth blij en vrij mag opgroeien in een moderne democratie (26/10/01)

Elke geboorte is een moment van persoonlijk geluk voor ouders en familie. Deze verdienen dan ook alle felicitaties. Anderzijds mag deze persoonlijke vreugde zich niet lenen tot politiek en electoraal misbruik. De N-VA doet zodoende niet mee aan de plotse betuigingen van gehechtheid aan België en haar monarchie, zoals sommige politici nu al doen, terwijl ze zich in de wandelgangen uitspreken voor de republiek. De N-VA blijft nuchter en consequent bij haar standpunten over de democratie en de republiek.

De N-VA hoopt dat kleine Elisabeth mag opgroeien in een échte, moderne democratie, waar politieke functies worden verkozen door het volk en niet vastgelegd worden door erfopvolging. En dat zij mag opgroeien als een vrij en blij kind, zónder gebukt te moeten gaan onder de druk om later de troon op te volgen.
In een land waar de grondwet iedereen gelijk acht, hopen wij dat ook kleine Elisabeth gelijke kansen krijgt, dat zij niet meer, maar ook niet minder gelijke kansen krijgt dan elk ander kind.

De N-VA toont zich verheugd dat met de mogelijkheid tot vrouwelijke opvolging alvast één discriminatie opgeheven werd. De exclusief mannelijke erfopvolging was trouwens strijdig met het Europees Verdrag voor de Rechten van Mens. Nu dient nog de meer fundamentele discriminatie te worden opgeheven waardoor sommige mensen op basis van geboorte politieke macht erven. Voor de N-VA rijmt monarchie immers niet met democratie.

Auteur:
Nieuw-Vlaamse Alliantie (N-VA)
Geert Bourgeois, algemeen voorzitter

Meer informatie:
Contactpersoon: Ben Weyts, woordvoerder
Telefoon: 02/219.49.30
Fax: 02/217.35.10
E-post: ben.weyts@n-va.be
Url: www.n-va.be