AVR


De reactie van AVR op ....26 october 2001
Het ANP heeft vandaag, vrijdag 26 oktober, het bericht verspreid dat AVR af wil van een opgelegde milieuboete. Omdat de tekst niet overeen komt met de feitelijke gang van zaken geven we hierbij meer informatie.

De tekst van het ANP:

AVR wil af van de boete van 30.000 gulden per dag die Zuid Holland met ingang van 1 november wil opleggen als de afvalverwerker de milieunormen niet haalt. Dat bleek gisteren in Den Haag bij de Raad van State. In 2 draaitrommelovens verbrandt Afvalverwerking Rijnmond jaarlijks tussen de 80.000 en 90.000 ton gevaarlijk afval. Behalve gevaarlijke stoffen komt daarbij ook koolstofmonoxide vrij. De normen voor de uitstoot van koolstofmonoxide worden volgens de provincie ruimschoots door het bedrijf overschreden. Daarom besloot zij dat AVR per 1 november 30.000 gulden per dag moet betalen als de uitstoot te hoog is. De uitspraak volgt binnenkort.

Onze reactie:
In de draaitrommelovens van AVR wordt inderdaad jaarlijks tussen de 80.000 en 90.000 ton afval verbrandt. De rookgassen die bij de verbranding vrijkomen worden in de rookgasreinigingsinstallatie gezuiverd zodat de emissies onder de normen blijven. Het kan gebeuren dat bij de verbranding van een vat gevaarlijk afval, het vat onvoorzien explodeert en er daardoor een piek in de emissie van koolmonixide ontstaat. We kennen verschillende emissienormen, bijvoorbeeld uitgedrukt in een uursgemiddelde, etmaalgemiddelde of 10-minutengemiddelde. Zo kan het zijn dat we bij een kleine ontploffing bijvoorbeeld een 10-minutengemiddelde overschrijden terwijl we bij het uursgemiddelde wèl de norm halen. De uitspraak van ANP dat wij de milieunormen niet halen is daarom te sterk geformuleerd.

Als oplossing voor de eventuele pieken in de uitstoot van koolmonoxide bouwt AVR nu aan een homogeniseerinstallatie, een shredder. Deze installatie maalt en mengt het afval, zodat we een gelijkmatiger verbrandingsproces krijgen. AVR investeert in deze shredder 6,6 miljoen euro. Hoewel de gedeputeerde staten van de provincie Zuid-Holland graag zou zien dat de homogeniseerinstallatie reeds op 1 november in werking is, blijkt deze datum niet haalbaar te zijn. Immers, een proces van het uitzoeken van een leverancier en het bouwen van de installatie zelf vragen ook om de nodige aandacht en tijd. Als alles naar verwachting verloopt, is de installatie medio mei 2002 klaar en vanaf augustus 2002 volledig operationeel. Daarom heeft AVR bij de Raad van State om een verlenging van de gedoogperiode gevraagd, oftewel wij vragen voor begrip dat er tot augustus 2002 eventuele pieken in de emissies kunnen plaatsvinden.

AVR kijkt uit naar de uitspraak van de Raad van State.