Ingezonden persbericht

Podium Werelddichters en muziek:Grens en utopie

AMSTERDAM, 25-10-2001 -- De Rode Hoed en Stichting Dunya presenteren op vrijdag 26 oktober om 20.15 uur in Amsterdam een dichterspodium met als thema: grens en utopie.

De werkelijkheid is de laatste tijd moeilijk onder woorden te brengen. De beelden dringen zich op en overschrijden alle grenzen. De kracht van de gebeurtenissen ontkrachten de betekenis van het dagelijks bestaan. Oude vragen worden weer dringender en actueler dan ooit, ook ten aanzien van poëzie.

Wat doet de dichter met deze werkelijkheid? Wordt de schoonheid van de poëzie vervuild door het stof van neerstortende gebouwen? Of heeft de dichter hiertegen een goede paraplu ter bescherming van zijn functie? Wat is, kan, moet zijn functie zijn bij zoiets? Is het een utopie te denken dat dichters in deze tijd nog een maatschappij-betrokken plaats in onze westerse wereld kunnen hebben? En als die betrokkenheid er is, hoe vertaalt zich dat in een gedicht dat het moment - de actualiteit - overstijgt en overleeft? Welke mechanismen treden er in werking om de poëzie primair als poëzie aan het publiek aan te bieden?

Vanuit deze vragen hebben De Rode Hoed en Stichting Dunya dichters uit verschillende culturen uitgenodigd om, naast een presentatie van hun werk, ook op deze vragen te reageren en een gedicht op het thema 'Grens en utopie' te schrijven.

Met o.a. de dichters: Cándani, John Leefmans (Suriname/Nederland), Ricardo Cuadros Mercado (Chili/Nederland), Mohamed el Hachmioui (Marokko/Nederland), Rob Schouten (column/Neder-land), Tuncay Çinibulak (Turkije/Nederland), en een Open microfoon.

De muziek tijdens dit interculturele podium wordt verzorgd door Musicians without Borders. Interview en presentatie: Rudy Lion Sjin Tjoe.

Dit programma kon mede totstandkomen door financiële ondersteunding van het VSB Fonds.

Datum : vrijdag 26 oktober 2001
Plaats : De Rode Hoed, Keizersgracht 102, 1015 CV Amster-dam Aanvang : 20.15 uur (kassa open: 19.15 uur) Kaarten : fl 17,50 en fl 15,00 (CJP/P-as65/Stads-pas). Reserveren bij De Rode Hoed tijdens kantooruren, telefoon (020) 638 56 06, fax (020)625 44 52, e-mail: rodehoed@rodehoed.nl Informatie : www.rodehoed.nl of www.dunya.nl