Nozema

26-10-01

Nozema neemt antennes voor Zerobase in gebruik

HILVERSUM - De FM radiofrequenties voor de commerciële omroepen moeten nog worden verdeeld, maar zenderexploitant Nozema heeft nu al de eerste antennes voor de nieuwe FM-band opgeleverd. Afgelopen donderdagavond is in Hilversum een 10-laags antennesysteem met 40 panelen in gebruik genomen. Radio 538 en Yorin FM zijn de eerste die gebruik maken van de nieuwe antennes.

Het plaatsen van de mast en het ontwerpen en bouwen van het antennesysteem heeft tien maanden in beslag genomen. De oude mast op de top van de telecommunicatietoren in het Hilversumse Mediapark was te klein en had onvoldoende ruimte voor de uitbreidingsplannen van Nozema. Om plaatsing van dit antennesysteem mogelijk te maken is een nieuwe mast gebouwd, waardoor de toren in Hilversum uiteindelijk een hoogte heeft bereikt van zon tweehonderd meter. In de mast heeft Nozema ook antennes geplaatst voor het uitzenden van aardse digitale televisie. De bouw van de mast en het plaatsen van de antennes is in opdracht van Nozema uitgevoerd door KPN.

De operators Nozema en Broadcast Partners hebben afspraken gemaakt over het delen van antennes en masten. Dankzij deze afspraken kan het aantal masten voor het uitzenden van radio en televisie sterk worden beperkt.

Nozema en Broadcast Partners werken samen in het Zerobase project. In dit project worden de FM-frequenties opnieuw verdeeld zodat er ruimte ontstaat voor tien commerciële netten. Het zal nog zeker een jaar duren voordat alle omroepen vanaf een nieuwe plek op de FM-band kunnen uitzenden.