Vereniging Reizigers Openbaar Vervoer (ROVER)


ROVER: hevel verkoop strippenkaarten tijdelijk over naar conducteur

Reizigersvereniging ROVER heeft begrip voor het besluit van de NS om voorlopig geen strippenkaarten te verkopen in de automaten op de stations. Maar er moet wel een oplossing komen voor de reizigers: verkoop door de conducteur!

De NS hebben aangekondigd dat ze tijdelijk stoppen met de verkoop van strippenkaarten via de kaartautomaten op de stations. ROVER heeft op zich begrip voor deze maatregel: de laatste tijd worden de automaten regelmatig opengebroken, waarbij het de dieven te doen is om de strippenkaarten. De schade loopt voor de NS in de tonnen. ROVER betreurt het echter, dat de gevolgen worden afgewenteld op de reizigers. Juist op stations hebben reizigers behoefte aan een strippenkaart: in veel gevallen vervolgen zij hun reis met de stads- of streekbus. Op stations waar geen loket meer open is, hebben zij dus een probleem. Ze kunnen geen strippenkaart meer kopen, en het losse kaartje op de bus is veel duurder. Overigens onderstreept dit het belang van loketten op stations, niet alleen op het gebied van sociale veiligheid, maar ook waar het service betreft.

ROVER stelt een oplossing voor. Om dit probleem op te lossen zouden de conducteurs op de trein tijdelijk ook strippenkaarten moeten verkopen. Op die manier laten de NS zien dat zij hun reizigers serieus nemen, en een zo goed mogelijke service nastreven. Voor de conducteurs is het geen probleem: zij zijn gewend aan het verkopen van kaartjes en het verrichten van geldhandelingen, het gaat slechts om een beperkte uitbreiding van hun taken, en ook nog gedurende een beperkte periode. Overigens dient de verkoop van strippenkaarten in de automaten zo snel mogelijk worden hervat, omdat ook anderen dan treinreizigers hiervan gebruikmaken.

Amersfoort, 26 oktober 2001

---