Vereniging Samengestelde Wedstrijd Mensport Nederland

Avondopenstelling Rijtuigmuseum Nienoord

10/10/2001

Nienoord, 10 oktober 2001

Nienoord was altijd al een sprookje, maar op vrijdag 26 oktober wordt het sprookje werkelijkheid tijdens een bijzondere avondopenstelling. Die avond, van 19 tot 22 uur, gaan in het Rijtuigmuseum op het Landgoed Nienoord in Leek de lichten uit en branden de koetslantaarns.

Bezoekers aan NIENOORD ALLICHT kunnen bij de Nienoordkapel op de Dam op de paardentram stappen, die de bezoekers gratis naar het Rijtuigmuseum brengt. De paardentram rijdt op en neer.

Voor het eerst in de geschiedenis van het Rijtuigmuseum worden de koetslantaarns aangestoken en voor het eerst zijn de rijtuigen te zien met de oorspronkelijke verlichting. In de lantaarns zaten speciale kaarsen, die door een vernuftig systeem langzaam en gelijkmatig opbrandden. Aan de koetslantaarns werd vroeger veel aandacht besteed. De duurste lantaarns werden verzilverd, hadden geciseleerde randen en facet-geslepen ruitjes. Ze waren voorzien van een familiewapen of monogram of bekroond met een koperen kroontje. Om de brandende lantaarns zo goed mogelijk te laten uitkomen, worden de gewone lampen in het museum uitgedaan en is er alleen kaarsverlichting.

Niet alleen het museumgedeelte wordt verlicht met kaarsen, ook de Schelpengrot in de borgtuin is op deze wijze verlicht. Het parelmoer van de schelpen schittert en flonkert, en het is goed voor te stellen hoe de Graaf en Gravin van Nienoord rond 1700 hier bij kaarslicht gefeest hebben.

Om het geheel in stijl te houden, is het hele borgterrein met fakkels verlicht. Ook op de tafels in de koffieruimte branden de kaarsen. Het Rijtuigmuseum verwacht veel bezoekers voor deze unieke avond. De entree voor NIENOORD ALLICHT bedraagt voor volwassenen f 7,50, kinderen tot en met 12 jaar hebben vrij toegang.