Gemeente Wijk bij Duurstede

Inspraak voorontwerp-bestemmingsplan
"De Boomgaard-Langbroek"

Wat is een bestemmingsplan?
Een bestemmingsplan is één van de belangrijkste plannen van een gemeente om de functie en het gebruik van gebouwen en gronden te regelen. De gemeente geeft in een bestemmingsplan enerzijds aan voor welke functies (wonen, tuin, agrarisch gebied, verkeer enzovoort) de gebouwen en de gronden mogen worden gebruikt, anderzijds gaat het bestemmingsplan over de gewenste ruimtelijke ontwikkeling, dus waar en onder welke voorwaarden mag worden gebouwd, en de mogelijkheden voor de functies, het gebruik en de inrichting van de gronden. Een bestemmingsplan bestaat uit één of meerdere plankaarten, voorschriften en een toelichting daarop.

Bestemmingsplan "De Boomgaard - Langbroek"
Het bestemmingsplan "De Boomgaard - Langbroek" van de gemeente Wijk bij Duurstede heeft betrekking op een gebied in het noordwesten van de kern Nederlangbroek. Het doel van dit bestemmingsplan is om de 36 nieuwbouwwoningen planologisch te regelen. Het vigerend bestemmingsplan "Landelijk gebied 1976" van Langbroek staat woningbouw op deze locatie niet toe.

Ligging en begrenzing van het bestemmingsplan
De Boomgaard is een langgerekte locatie aan de noord-westzijde van de kern Nederlangbroek. De oostgrens wordt gevormd door de Margrietlaan. De zuidgrens ligt langs de bebouwing van Nederlangbroek aan de Langbroekerdijk. Aan de west- en noordzijde wordt het gebied begrensd door agrarisch gebied, dat deel uitmaakt van het bestemmingsplan "Buitengebied 2002" van Wijk bij Duurstede.

Inhoud van het bestemmingsplan
Op de plankaart van het bestemmingsplan zijn de begrenzingen van de verschillende bestemmingen ingetekend. De bouwgrenzen van de te bouwen woningen zijn duidelijk aangegeven.
De hoofdbestemmingen betreffen agrarisch gebied, wonen, tuin en erf, groen en verkeer.
De regels die bij deze bestemmingen behoren staan in de voorschriften van het plan.
In de voorschriften zijn onder meer de bouwmogelijkheden voor woningen en bijgebouwen opgenomen. Ook is een aanlegvergunningenstelsel van kracht voor het agrarisch gebied met landschapswaarden. Op de bestemmingsplankaarten zijn tevens de begrenzingen aangegeven van de bestaande boomgaard.

Inspraakprocedure
Om een ieder in de gelegenheid te stellen zijn/haar visie te geven op het nieuwe bestemmingsplan ligt het voorontwerp-bestemmingsplan "De Boomgaard - Langbroek" ter inzage vanaf donderdag 25 oktober 2001 tot en met woensdag 21 november 2001.
U kunt gedurende de inzageperiode het bestemmingsplan inzien tijdens de openingsuren op:

- het Gemeentehuis, afdelingen VROM en Voorlichting;
- het Dorpshuis "De Toekomst" te Langbroek. Gedurende deze termijn kan een ieder zijn/haar visie omtrent het plan schriftelijk kenbaar maken. Van de inspraak wordt een verslag gemaakt, dat wordt toegevoegd aan het bestemmingsplan. Het verslag wordt tevens toegezonden aan allen, die hun visie kenbaar hebben gemaakt.

Bestemmingsplanprocedure
Na de inspraakprocedure zullen de voorgestelde wijzigingen eventueel in het bestemmingsplan worden verwerkt.
Daarna wordt het voorontwerp-bestemmingsplan ter beoordeling voorgelegd aan de Provinciale Planologische Commissie (de PPC). Op advies van de PPC worden zonodig opnieuw wijzigingen op de plankaart en in de voorschriften aangebracht.
Vervolgens wordt het ontwerp-bestemmingsplan voorgelegd aan de Commissie Grondgebiedszaken en de Gemeenteraad en gedurende vier weken ter inzage gelegd. Tijdens deze termijn kan een ieder schriftelijk zijn zienswijze omtrent het ontwerp-bestemmingsplan kenbaar maken en zonodig mondeling toelichten. Binnen de in de Wet op de Ruimtelijke Ordening gestelde termijn beslist de Gemeenteraad vervolgens omtrent de vaststelling van het plan. Het vastgestelde bestemmingsplan wordt vervolgens opnieuw gedurende vier weken ter inzage gelegd. Degenen die tijdig hun zienswijze bij de Gemeenteraad hebben ingediend kunnen dan eventueel schriftelijke bedenkingen indienen bij Gedeputeerde Staten van Utrecht.
Het bestemmingsplan wordt vervolgens onderworpen aan de goedkeuring van Gedeputeerde Staten en wordt van kracht wanneer de beroepstermijn na het besluit tot goedkeuring is verstreken.

Informatie
Nadere informatie over het bestemmingsplan "De Boomgaard - Langbroek" kunt u vanaf 25 oktober 2001 verkrijgen bij de Afdeling VROM en de Afdeling Voorlichting van het Gemeentehuis, telefoon 0343 - 595595.