Universiteit Twente

Persberichten > Nieuw > 01-53

01-53 18-10-2001

Persuitnodiging Startbijeenkomst Kennisinstituut Stedelijke Samenleving

Op vrijdag 26 oktober aanstaande zal de startbijeenkomst plaatsvinden van het Kennisinstituut Stedelijke Samenleving. Dit instituut is een Overijssels forum dat praktijkgerichte ondersteuning biedt aan de partijen die betrokken zijn bij het grotestedenbeleid. U bent hierbij uitgenodigd om deze bijeenkomst bij te wonen.

Gemeenschappelijke aanpak
Het nationale grotestedenbeleid is gericht op het verder ontwikkelen van de steden en de aanpak van problemen. Overijssel telt vijf steden die deel uitmaken van het grotestedenbeleid: Almelo, Deventer, Enschede, Hengelo en Zwolle. Maar de kwaliteit van de stedelijke samenleving gaat ook anderen aan dan de steden zelf: het provinciaal bestuur, burgers, bedrijven en andere maatschappelijke organisaties. Omdat een gemeenschappelijke aanpak effectiever is en tot meer resultaten leidt, is het idee ontstaan voor een Overijssels Kennisinstituut Stedelijke Samenleving, kortweg KISS. Het initiatief voor dit Kennisinstituut stamt van de Universiteit Twente en de provincie Overijssel. Naast de vijf steden zijn ook de overige Hoger onderwijsinstellingen en enkele private partijen bij het initiatief betrokken. De wetenschappelijke leiding van het centrum berust bij prof.dr. S.A.H. Denters. Hij is onlangs benoemd als bijzonder hoogleraar Grotestedenbeleid bij de Faculteit Bestuurskunde van de Universiteit Twente.
Het Kennisinstituut stelt zich ten doel de leefbaarheid van de stedelijke samenleving in Overijssel te bevorderen. Bij het hoger onderwijs, de overheden en de private partijen in Overijssel is inmiddels veel kennis en ervaring opgedaan op het gebied van de stedelijke samenleving. Het Instituut dient als platform om deze kennis onderling te delen.

Startbijeenkomst
Datum: Vrijdag 26 oktober 2001
Plaats: Gemeentehuis Deventer, Grote Kerkhof 4, Deventer Programma:
11.00 - 11.30 Ontvangst
11.30 - 12.30 Presentaties:
Ø Opening door drs. H.H. Apotheker, Voorzitter van het Dagelijks Bestuur van het Kennisinstituut Stedelijke Samenleving (duur: + 5 minuten)
Ø Inleiding + openingshandeling door mr. J.A.M. Hendrikx, Commissaris der Koningin (duur + 10 minuten)
Ø Inleiding door mr.drs. L.C. Brinkman, voorzitter van de Nationale Vereniging van Bouwondernemingen en lid van de visitatiecommissie grote steden (duur: + 20 minuten)
Ø Film over grotestedenbeleid in Overijssel, met in- en uitleiding door prof. dr. S.A.H. Denters, Wetenschappelijk Directeur van het Kennisinstituut Stedelijke Samenleving (duur video: 18 minuten) Ø Slotwoord door drs. H.H. Apotheker (duur: + 5 minuten) 12.30 u Afsluiting

Na afloop is er gelegenheid voor interviews. In verband met de planning willen wij u vriendelijk verzoeken interviews van tevoren te melden bij mw. B. Autar, bureau-assistente, tel. (053) 489 4104.

Wie zijn er bij KISS aangesloten?

· Overheid: de provincie Overijssel en de steden Almelo, Deventer, Enschede, Hengelo en Zwolle
· Kennisinstellingen: Hogeschool Saxion (locaties Deventer en Enschede), Hogeschool Windesheim en de Universiteit Twente · Private partijen: o.m. Arcadis, I&O Research Genoemde steden en hun omgeving vormen het werkgebied van KISS.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Universiteit Twente:
· mw. B. Autar, tel. (053) 489 4104, e-mail b.autar@bsk.utwente.nl, voor informatiefolder KISS en aanmelden voor interviews · Prof.dr. S.A.H. Denters, Bijzonder Hoogleraar Grotestedenbeleid, tel. (053) 489 3198, e-mail s.a.h.denters@bsk.utwente.nl · Gerard van Emous, Bureau Communicatie, tel. (053) 489 2232, e-mail g.j.vanemous@bc.utwente.nl

© Universiteit Twente 1997-2000