Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport


Meer samenwerking in oogzorg

Beroepsbeoefenaren in de oogzorg gaan nauwer samenwerken in hun regio. Acht professionele aanbieders van oogzorg hebben hierover, samen met vertegenwoordigers van patiënten/consumenten, afspraken gemaakt in het Landelijk Platform Oogzorg (LPO). Goede afspraken over werkverdeling en doorverwijzing moeten de oogzorg doelmatiger én transparanter maken.

Ook versterking van de eerstelijns oogzorg (huisartsen, optometristen en opticiens) beveelt het LPO in zijn eindrapport, waarvan minister Borst vandaag het eerste exemplaar in ontvangst nam, aan als een actierichting. Het is belangrijk dat daar een goede diagnose wordt gemaakt van de aard en de ernst van de oogklachten. Want: Iemand die alleen maar een bril nodig heeft met een beperkte sterkte, moet niet bij de oogarts of orthoptist terechtkomen. In het eindrapport, met de titel Samenwerking in de oogzorg, spreekt het LPO de verwachting uit dat wanneer de eerstelijns oogzorg goed functioneert en er selectiever wordt doorverwezen naar de tweede lijn, daar de wachtlijsten kunnen afnemen.

Minister Borst noemt de afspraken een mijlpaal voor de oogzorg en een mooi voorbeeld voor andere categorale vormen van zorg. Zij sprak de belofte uit dat ze zich sterk zal maken voor het wegnemen van de belemmeringen voor samenwerking, die het LPO constateert. Zo wil zij ervoor zorgen dat er duidelijkheid ontstaat over de verantwoordelijkheden en aansprakelijkheden van de verschillende beroepsgroepen, in het licht van de WGBO.

In ontvangst nemen van eindrapport landelijk platform Oogzorg 1. In ontvangst nemen van eindrapport landelijk platform Oogzorg Speech, 22-10-2001

Om de toespraak op te halen: Zie het origineel http://www.minvws.nl/normaal....lope=3&page=16588 .