Gemeente Leiden

'Zonder jongens erbij vind ik techniek wel leuk'

Tien jaar Technika 10

Meisjes kneuzen in techniek? Mooi niet. De meiden van Technika 10 zagen, boren en timmeren als de beste. Het project bestaat deze maand tien jaar in Leiden. Tijdens de cursussen maken ze sleutelhangers, kaartenstandaards en pennenbakjes. Alles wat meisjes leuk vinden komt aan bod. Dat kan ook, want het is verboden voor jongens.

CULTUUR EN EDUCATIE - In een zaaltje van buurthuis Stevenshof druppelen rond half zeven tien meiden binnen. Het begint te schemeren, dus de lampen zijn al aan. Het zaaltje doet denken aan het handenarbeidlokaal op school: een grote tafel is het middelpunt. Daarop staan drie dozen met gereedschap. Figuurzagen, hamers en stukken hard plastic steken uit de bakken. Naast de tafel staan een workmate en nog meer bakken met gereedschap. Lisa, acht jaar oud, legt haar sleutelbos met daaraan een hartje op tafel. 'Deze heb ik vorige week zelf gemaakt', vertelt ze trots. 'Hij is alleen een beetje scheef aan een kant, want het zagen vond ik wel moeilijk'. We zijn beland in de workshop 'kunststof' van Technika 10. Acht weken lang komen de deelnemers anderhalf uur per week samen en elke keer maken ze een werkstuk. Het project is erop gericht om meer meisjes enthousiast te maken voor techniek, zodat ze vaker voor een technische opleiding kiezen. De cursussen worden, met name de laatste jaren, goed bezocht. Jaarlijks zijn er twintig cursussen, waaraan elke keer tien meisjes meedoen.

Harde knal
Het thema van deze les is 'snijden en buigen'. Lisa, Esther, Rosanne, Julia, Anne, Nicole, Janneke, Melissa, Noortje en Tania gaan een kaartenstandaard maken. De begeleidsters Helma en Mariët leggen uit hoe het moet en de meisjes gaan meteen aan het werk. Al snel ligt de tafel vol met de benodigde materialen.
Julia vindt techniek heel leuk, maar 'thuis doe ik er eigenlijk niks mee. Hier maak ik graag dingen die ik mooi vind.' Melissa vindt dat ook: 'Als ik thuis wil knutselen, zegt mijn broertje altijd dat techniek niks voor meisjes is. Zonder jongens erbij vind ik het wel leuk, want dan krijg je ook geen commentaar.'
De voorbereidingen zijn klaar. Nu gaat het echte werk beginnen. Mariët doet voor hoe de meiden het plastic kunnen breken op de tafelrand. Rosanne gaat meteen aan de slag. Als eerste is ze klaar. Mariët zet veel kracht, maar de plaat breekt niet. Dan maar op de workmate. Samen duwen ze tegen de plaat. Met een harde knal breekt hij. 'Wat een knal!' Roept Rosanne. Anne houdt van schrik haar oren dicht. 'Dat had ik niet verwacht, zo veel lawaai.'

'Ik zak er doorheen!'
Met een rood hoofd van de inspanning zit Lisa te schuren. 'De randjes zijn scherp, daarom moet ik ze eerst glad maken'. Aan de andere kant van de tafel klinkt het plotseling: 'Oh, ik zak er zo doorheen!' Melissa, Julia en Rosanne hingen met hun volle gewicht op het stuk kunststof van Julia, dat steeds niet doormidden ging. 'Eindelijk gelukt', verzucht Julia. Nu snel schuren en dan kan ze ook aan de slag met de buigbalk, die het perspex opwarmt zodat je het makkelijk kunt buigen. Rosanne legt haar reep erop. Na een paar keer verwarmen en buigen is haar standaard af. Klaar om mee naar huis te nemen. De meisjes zijn zo druk bezig, dat ze niet eens doorhebben dat er frisdrank wordt binnengebracht. Dat betekent dat het einde van de les nadert. De meiden drinken hun glas leeg, terwijl Helma en Mariët de tafel opruimen. Als de les is afgelopen is het helemaal donker buiten. In koor klinkt het: 'Tot de volgende keer!'

Tijdens de workshop 'kunststof' van Technika leren de deelnemers snijden en buigen van perspex. Foto: Wim van Noort.

Wat is Technika 10?
De landelijke organisatie Technika 10 is bedoeld om meisjes enthousiast te maken voor techniek. De aanpak is erop gericht om hun beeld en houding ten aanzien van techniek in positieve zin te beïnvloeden. Het doel is om meer meiden voor een technische opleiding te laten kiezen. De manier waarop techniekonderwijs op school wordt gegeven, sluit niet altijd aan bij wat meisjes leuk vinden. Daarom is Technika 10 alleen voor meisjes. De begeleiding van de cursussen is altijd in handen van een vrouw, zodat de deelnemers zich met haar kunnen identificeren.
De gemeente Leiden subsidieert Technika 10, dat landelijk vijftien jaar bestaat. In Leiden bestaat het project deze maand tien jaar. De gemeente is dit project zelf gestart. In andere gemeenten startte het project vanuit particulier initiatief of vanuit welzijnswerk. Alle meisjes tussen de tien en twaalf jaar kunnen meedoen aan de cursussen van Technika 10. Er zijn cursussen houtbewerking, metaal, kunststof, elektriciteit en computers. Voor meisjes tussen de acht en tien jaar zijn er cursussen elektriciteit en mechanica. De cursussen worden gegeven in verschillende buurthuizen. Meer informatie is verkrijgbaar bij de buurthuizen of bij de coördinator van Technika 10, Anja Scholten (071-5766531).