Gemeente Gent

B e l f o r t w e l d r a a c h t e r d e s t e i g e r s v o o r r e i n i g i n g s b e u r t (26/10/2001)

Wellicht nog eind deze maand verdwijnt een groot deel van het Belfort voor een tijd achter de steigers: de gevel krijgt een reinigingsbeurt als voorbereiding van grondige restauratiewerken gespreid over enkele jaren. De oude wachttoren van de Arteveldestad was immers dringend aan restauratie toe. De laatste jaren kwamen er geregeld stukken los van het onderste deel van de toren. Dit deel dateert van de middeleeuwen.

In 1994 bracht een onderzoek de slechte toestand van de oude stenen buitenbekleding van de zware muren aan het licht. De stukken die gevaarlijk los zaten, werden daarom toen al verwijderd. Om degelijk restauratiewerk te kunnen uitvoeren, moet het onderste deel van de torengevel echter vooraf worden gereinigd. Pas daarna kan een studiebureau aansluitend opmetingen uitvoeren en kan het materiaal dat bij latere verbouwingsfasen werd gebruikt, worden verwijderd. Zo werd bij de restauratiewerken in 1912-1913 arduin gebruikt in de plaats van de originele Doornikse kalksteen. Ook de techniek die bij eerdere restauratiewerken werd gebruikt, week af van de originele aanpak. Dat geldt bijvoorbeeld voor de wijze waarop de muren werden opgevoegd. Al deze stijlbreuken zullen na het reinigen van de historische basis van het Belfort, duidelijk aan de oppervlakte komen. Na de reinigingswerken, de opmetingen en de analysen van de gebruikte materialen, kan de eigenlijke restauratie worden voorbereid. Natuurlijk zal van deze gelegenheid ook gebruik worden gemaakt om de meest dringende instandhoudings- en beveiligingswerken uit te voeren. Bovendien wordt het buitenschrijnwerk hersteld en opnieuw geschilderd in dezelfde kleuren als nu.

Het Belfort, het stenen symbool van de zelfstandigheid van de Gentse poorters, herbergde eertijds op de benedenverdieping, of het Secreet, in een kist met drie sloten, de keuren en charters die Gent haar rechten en vrijheid gaven. Vanop het Belfort behoedden de wachters tot in 1869 de Arteveldestad tegen onvoorziene aanvallen en sloegen zij alarm bij brand.

Het gebouw werd in diverse fasen gebouwd en verbouwd. De bouwwerken startten in het begin van de 14e eeuw, naar plannen van meester-metser Jan Van Haelst. Zijn ontwerp op perkament overleefde de geschiedenis en wordt vandaag bewaard in het Bijlokemuseum. De eerste torenbekroning -dat is het deel van de toren boven de historische basis- werd, met vrij lange tussenpozen, gebouwd tussen 1334 en 1380. De torenspits veranderde in opeenvolgende fasen meer dan eens van uitzicht, telkens naar de smaak en stijl van de tijd. Na diverse houten versies van deze spits kon men vorige eeuw nog zelfs een gietijzeren zotskap bovenop het Belfort bewonderen.

In 1912-1913, werd de torenromp, naar aanleiding van de wereldtentoonstelling, al een keer hersteld. Nu wordt de torenromp van het Belfort gereinigd door de NV MRT uit Deinze. De dichtgemetselde spitsboogramen werden toen opnieuw geopend; de waterlijsten, dit zijn de horizontale uitspringende banden in de buitenbekleding van de muur, alsook het onderste deel van de toren werden vernieuwd. Het onderste deel van de toren is vandaag bijna helemaal aan het oog onttrokken doordat het straatpeil door de eeuwen heen alsmaar hoger kwam te liggen.

Nog in het begin van de vorige eeuw werd er een toegangsdeur naar Gotisch model aangebracht aan de zuidzijde. De huidige spits in natuursteen is gebouwd naar een ontwerp van de gerenommeerde architect Valentin Vaerwyck. Hij tekende ook de plannen voor onder meer het bouwkundig deel van het monument van de Gebroeders Van Eyck en van het Provinciehuis in de Gouvernementstraat en de verbouwingsplannen van de parochiekerk Sint-Pieters-Buiten.

Deze spits, die het gebouw op een hoogte van 91 meter bracht, werd plechtig ingehuldigd op 22 juni 1913.

De restauratiewerken worden gesubsidieerd door de Provincie en de Vlaamse Gemeenschap. De kostprijs van de werken bedraagt ruim 6,7 miljoen frank (excl. BTW) (166.878,65 EUR).

Informatie

Dienst Facility Management - Gebouwen, Marc Bauwens, Sint-Salvatorstraat 16, 9000 Gent, tel. (09)266 58 00, fax (09)266 58 49, e-mail tdg@gent.be

Bevoegd

de heer Frank Wijnakker, schepen van Financiën, Stadseigendommen en Sport.