Vlaamse overheid

Op voorstel van de Vlaamse minister van Financiën en Begroting Dirk VAN MECHELEN heeft de Vlaamse regering een principieel akkoord bereikt over een verlaging van de registratierechten bij de aan- of verkoop van een onroerend goed, op voorwaarde van een technisch nazicht. Naast twee tariefverlagingen wordt in het voorontwerp van decreet ook het principe van de 'meeneembaarheid' van de in het verleden betaalde registratierechten opgenomen en wordt een franchise voorzien voor de aankoop van een eerste woning. De Vlaamse regering voert hiermede verder het aanvullend Vlaams Regeerakkoord uit en wijst verder op het grote belang van de wijzigingen voor de uitvoering van het mobiliteitsbeleid.

Door de goedkeuring van de Lambermontakkoorden zal de volledige bevoegdheid m.b.t. het registratierecht op verkopen van onroerende goederen binnen enkele maanden overgeheveld worden naar de gewesten. In haar aanvullende regeringsverklaring kondigde de Vlaamse regering al aan om de registratietarieven gevoelig te verlagen.

Het nu voorgelegde voorontwerp van decreet omvat twee belangrijke hoofdlijnen.

Vooreerst wordt het algemeen geldende tarief voor de overdracht ten bezwarende titel van onroerend goed van 12,5 % verlaagd tot 10 %. Deze regeling geldt voor alle transacties en zowel natuurlijke als rechtspersonen (vennootschappen, enz.) zullen hiervan kunnen genieten. De tariefverlaging geldt meteen voor alle verrichtingen die aan dit tarief worden onderworpen:

- zuivere en eenvoudige aankopen van volle eigendom, naakte eigendom of vruchtgebruik van onroerende goederen
- vestigingen van conventionele erfdienstbaarheden
- ruilingen van onroerende goederen

- inbrengen in vennootschappen van een woning door een natuurlijk persoon

- overname van scheidingsmuur.

Daarnaast wordt eveneens het tarief voor de verkoop ven bescheiden woningen - het zogenaamde 'klein beschrijf' - verminderd van 6 % tot 5 %.

Het ontwerpdecreet voorziet - volledig losstaand van de verlaagde tarieven - verder ook in de meeneembaarheid van in het verleden betaalde registratierechten, met een maximum van 12.500 euro (504.248 fr.). Deze bovengrens wordt wel gekoppeld aan de ABEX-index, de index die de prijsevolutie in de bouwsector weerspiegelt. Dit houdt in dat de registratierechten die betaald werden voor een eerder aangekochte woning in mindering kunnen worden gebracht bij de aankoop van een nieuwe
hoofdverblijfplaats. Dit gebeurt ofwel via een verrekening, ofwel via een teruggave, al naargelang het tijdstip van de wederverkoop. Voorwaarde is wel dat tussen het tijdstip van de verkoop van de oude hoofdverblijfplaats en de aankoop van de nieuwe hoofdverblijfplaats een redelijke termijn van maximaal 2 jaar verloopt. Aangezien hier de mobiliteit van personen wordt mee aangemoedigd is deze maatregel enkel van toepassing op natuurlijke personen.

De Vlaamse regering bereikte vandaag ook een principieel akkoord over een vrijstelling voor een bedrag van 12.500 euro (504.248 fr.) bij de berekening van de registratierechten op de aankoop van de enige woning waar de hoofdverblijfplaats gevestigd wordt. Hieraan is wel de voorwaarde gekoppeld dat enkel natuurlijke personen van deze fiscale vrijstelling kunnen genieten.

Na een technisch nazicht wordt het ontwerp van decreet voor advies overgemaakt aan de Raad van State. Indien de procedure normaal verloopt kunnen al deze maatregelen ingaan op 1 januari 2002.

persinfo : Philippe Heyvaert, woordvoerder van minister Van Mechelen - tel. 02 553 64 11 e-mail: persdienst.vanmechelen@vlaanderen.be