Gemeente Den Haag

2001-10-26: Twee Haagse ICT-toepassingen door Europese Commissie onderscheiden

De Europese Commissie heeft zowel de WOZ InfoDesk als Residentie.net uitgeroepen tot twee van "de beste toepassingen van eGovernment in het Europa van vandaag". De twee ICT-toepassingen krijgen daarom het eGovernment-label van de EC. De gemeente is uitgenodigd om beide voorbeelden te presenteren op de e-Government Conferentie van 29-30 november in Brussel. De WOZ-Infodesk is zelfs geselecteerd om te worden gepresenteerd aan een gezelschap van 35 Europese Ministers en EU-commissarissen.

ICT- wethouder Wilbert Stolte is zeer verheugd over de verkiezing van de twee Haagse projecten uit 281 inzendingen.

In februari opende Den Haag als eerste gemeente de WOZ Infodesk. Alle panden in Den Haag waren opnieuw getaxeerd (verplicht in het kader van de Wet waardering Onroerende Zaken). In aansluiting op de gemeentelijke I-Visie is daarop een nieuwe website (portal service) ontwikkeld, waarop inwoners de volgende zaken online konden opvragen: het taxatieverslag, plattegronden en kadastrale gegevens, gegevens van de referentiewoningen die gebruikt zijn om de waarde vast te stellen en cycloramas. Dit zijn fotos van het huis en de straat, waarop men 360 graden in de rondte kan kijken. Inwoners van Den Haag konden inloggen met behulp van een persoonlijke code op de WOZ-beschikking.

Ruim een jaar geleden is Residentie.net van start gegaan om de digitale snelweg voor alle Hagenaars toegankelijk te maken. Het was een unieke voorziening: een gratis toegankelijk elektronisch stedelijk netwerk. Alle Hagenaars konden zich gratis aansluiten. Vanuit één site kunnen alle Hagenaars een eigen e-mailadres aanvragen, een eigen Plein openen, chatten, ontmoetingsplaatsen voor gelijkgezinden bezoeken en achtergrondinformatie, nieuws, sport en uitgaanstips vinden. Residentie.net is technisch op verschillende manieren te ontvangen: via interactieve teletekst, via een PC met modem en/of via een reeds bestaande internetaansluiting. Dat betekent dat iedere Hagenaar die minimaal in het bezit is van een TV met teletekst en een druktoetstelefoon Residentie.net kan ontvangen.

Wethouder Stolte meent dat het een toepassing is die de vorming van een virtuele (elektronische) gemeenschap kan aanmoedigen en zo kan
-bijdragen aan de sociale samenhang (community-vorming). Het initiatief ligt echter bij de gebruiker. Recentelijk is de vernieuwde site van Residentie.net on line gebracht. Deze is sneller, gebruiksvriendelijker en beter vormgegeven dan de oude versie.

last update: 26 oktober 2001 ;pag.: 9197; auteur: 112