Economisch Instituut voor de Bouwnijverheid

Actualiteit

Conjunctuurmeting bouwnijverheid september 2001


---

Verdere stijging van de orderportefeuille in de grond-, water- en wegenbouw

De omvang van de orderportefeuille in de grond-, water- en wegenbouw is in september 2001 wederom sterk gestegen, zoals blijkt uit figuur 2. Sinds juni van dit jaar bedraagt de stijging een hele maand werk. Eind september komt de omvang van de orderportefeuille in de gww uit op 6,3 maanden. Dit is een waarde die voor de gww in de conjunctuurmeting niet eerder werd gevonden. Beide onderscheiden sectoren van de gww, de wegenbouw en de grond- en waterbouw droegen in ongeveer gelijke mate bij aan deze stijging.
De omvang van de orderportefeuille in de burgerlijke en utiliteitsbouw is van augustus op september 2001 gelijk gebleven (zie figuur 1). In de utiliteitsbouw steeg de omvang van de orderportefeuille met 2,5% tot 8,0 maanden. In de woningbouw daalde de omvang van de orderportefeuille met ruim 2% tot 9,1 maanden.
De hiervoor vermelde ontwikkelingen in de gww en b&u resulteren in een lichte stijging van de omvang van de orderportefeuille van de bouw als geheel tot 8,1 maanden eind september 2001.

Over de ontwikkeling van de bedrijvigheid in september 2001 zijn de bedrijven in de bouwnijverheid in meerderheid positief. Dit ondanks de ondervonden stagnatie door de vele regenval in die maand. Één op de zeven bedrijven in de bouwnijverheid vermeldt de weersomstandigheden als belangrijkste stagnatieoorzaak in de voortgang van de werkzaamheden in september 2001. Bij de bedrijven die actief zijn in de gww geldt dit voor bijna één op de zes bedrijven. De omvang van het onderhanden werk wordt in september positiever beoordeeld dan in augustus. Ten opzichte van een jaar geleden is dit oordeel echter minder positief. Dit geldt ook in de gww, waar gebrek aan orders in september 2001 door één op de tien bedrijven als de belangrijkste oorzaak van stagnatie wordt gemeld. Blijkbaar profiteren niet alle gww-bedrijven van de gestegen orderportefeuille. Wat betreft de verwachte ontwikkeling van het personeelsbestand zijn de bedrijven in de sector b&u positiever dan die in de gww. In de gww overtreft: het aantal bedrijven, die verwachten de komende drie maanden in te krimpen het aantal bedrijven, die een stijging van het personeelsbestand verwachten.

Deze gegevens blijken uit de conjunctuurmeting in de bouwnijverheid van september 2001 van het Economisch Instituut voor de Bouwnijverheid. Deze meting wordt uitgevoerd in opdracht van de Europese Commissie. Aan de conjunctuurmeting verlenen ruim 400 hoofdaannemingsbedrijven met meer dan tien personeelsleden hun medewerking.