Ministerie van Buitenlandse Zaken

http://www.minbuza.nl/content.asp?Key=422585


---

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 DEN HAAG Directie Westelijk Halfrond Afdeling Noord Amerika Bezuidenhoutseweg 67 2594 AC Den Haag Nederland
Datum 26 oktober 2001 Auteur Hedwig M. Verhagen
Kenmerk Dwh-nm/213.01 Telefoon +31 (70) 348 5291
Blad /3 Fax +31 (70) 348 5472
Bijlage(n) E-mail dwh-nm@minbuza.nl
Betreft Kamervragen Karimi en Rosenmöller
C.c.
Zeer geachte Voorzitter,

Onder verwijzing naar de brief van de Griffier uwer Kamer d.d. 12 oktober 2001, kenmerk 2010200920, waarbij gevoegd waren de door de leden Karimi en Rosenmöller overeenkomstig artikel 134 van het Reglement van Orde van de Tweede Kamer bij U ingediende vragen, heb ik de eer U als bijlage dezes het antwoord op de gestelde vragen te doen toekomen.

De Minister van Buitenlandse Zaken

Antwoord van de heer Van Aartsen, Minister van Buitenlandse Zaken, op vragen van de leden Karimi en Rosenmöller over burgerslachtoffers bij de aanvallen op Afghanistan.

Vraag 1

Is het u bekend dat er volgens de Taliban een kruisraket is neergekomen op een buitenwijk van Kabul, waardoor een onbekend aantal burgerslachtoffers is gevallen en veel huizen zijn ingestort?

Antwoord

Ja.

Vraag 2

Bent u bereid om zo spoedig mogelijk te achterhalen bij de Amerikaanse autoriteiten of deze informatie juist is en hen een verklaring te vragen voor het neerkomen van die raket op een burgerdoel?

Antwoord

Bij herhaling is zowel door het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken als door minister van Defensie Rumsfeld verklaard dat de VS zich bij de aanvallen niet richt op burgers maar op militaire doelen. Zoveel mogelijk wordt getracht burgerslachtoffers te voorkomen, hoewel de kans daarop nooit volledig valt uit te sluiten; mogelijke slachtoffers onder de burgerbevolking worden door de VS betreurd.

Vraag 3

Bent u bereid de Kamer per onverwijld te informeren?

Antwoord

Ja, dit is zo spoedig mogelijk gebeurd.

Kenmerk
Blad /1
Teletekst en NOS-12 uur journaal van 10 oktober jl.

===