Politiebericht Friesland: Friesland 26-10-2001
Politieberichten van 25/10 (13.00 uur) t/m 26/10 (07.00 uur)

Drachten: valse naam
Donderdag omstreeks 12.15 uur zag een patrouille dat op het Raadhuisplein een man dronken in zijn auto stapte. De man, een 53-jarige inwoner van Garyp, maakte aanstalten om weg te rijden. Voordat dit kon gebeuren werd hij door de politie aangehouden. De verdachte gaf bij zijn aanhouding een valse naam op. Hij werd overgebracht naar het bureau. Tegen de verdachte werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg tevens een rijverbod voor 24 uur. Donderdag omstreeks 17.30 uur zagen politieagenten de verdachte rijden over het Raadhuisplein. De bestuurder werd wederom aangehouden. Aan het bureau blies de man 975 ug/l. Hij kreeg nu een proces-verbaal voor het rijden onder invloed en rijden tijdens een rijverbod. Het rijbewijs van de man werd ingevorderd. Tevens werd de auto van de verdachte in beslag genomen. Na verhoor werd de man weer in vrijheid gesteld

Oudega(Sm): inbraak woning
Woensdag tussen 20.00 en 23.00 uur werd ingebroken in een woning aan de Wear. Aan de achterzijde werd een uitzetraam opengebroken. De gehele woning werd doorzocht. Uit de woning werd een paar honderd gulden weggenomen. De bewoonster, een 74-jarige vrouw, heeft aangifte gedaan.

Sneek: lastige man
Donderdag omstreeks 13.15 uur wilde een man het terrein van het AZC aan de Harste in eerste instantie niet verlaten. De man, een 18-jarige asielzoeker, werd hierop door de beveiliging van het AZC van het terrein verwijderd, doch bleef zich lastig en hinderlijk gedragen in de directe omgeving. Toen de man door de politieagenten werd aangesproken, keerde hij zich tegen hen. De man sloeg hierop een politieman met een vuist in het gezicht. De man werd aangehouden en overgebracht naar het bureau. Tegen de man is proces-verbaal opgemaakt.

Harlingen: winkeldiefstal
Donderdag omstreeks 14.00 uur werd een winkeldiefstal gepleegd bij een tuincentrum aan de Oude Trekweg. Een vrouw, een 62-jarige inwoonster van Harlingen, nam een pakje waxinelichtjes weg en verliet zonder te betalen de winkel. De verdachte werd door het personeel aangehouden en overgedragen aan de politie. Een medewerker van het tuincentrum, een 28-jarige inwoner van Harlingen, deed aangifte. De verdachte werd overgebracht naar het bureau. Zij kreeg via Kort OM een boete van f 250.- opgelegd.

Kornwerderzand: snelheid
Donderdag omstreeks 14.10 uur werd op de Rijksweg A7 (kop Afsluitdijk) bij de sluizen een bestuurder van een personenauto bekeurd ter zake het overschrijden van de maximumsnelheid. De bestuurder reed met een snelheid van 120 kilometer per uur, terwijl aldaar 70 was toegestaan. Het rijbewijs van de bestuurder werd ingevorderd.

Leeuwarden: rijden tijdens ontzegging
Donderdag omstreeks 15.40 uur werd op de Schieringerweg een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 28-jarige inwoner van Leeuwarden, bleek niet in het bezit te zijn van een geldig rijbewijs en bovendien had hij een ontzegging van de rijbevoegdheid, die liep tot 24 mei 2003. De auto werd in beslag genomen en de bestuurder kreeg voor de geconstateerde overtredingen een proces-verbaal.

Wolvega: winkeldiefstal
Donderdag omstreeks 16.45 uur werd bij een winkel aan de Van Harenstraat een winkeldiefstal gepleegd. Een man, een 42-jarige inwoner van Luttelgeest, had een jas weggenomen en deze in zijn broek verstopt. Toen hij de winkel wilde verlaten, ging het alarm af en werd hij door het personeel aangehouden. De verdachte werd overgebracht naar het bureau. Een medewerker van de winkel, een 31-jarige inwoner van Oldeholtpade, heeft aangifte gedaan. Nadat de verdachte was gehoord en tegen hem proces-verbaal was opgemaakt, werd hij weer in vrijheid gesteld.

Drachten: mishandeling
Donderdag omstreeks 19.30 uur zag een 50-jarige inwoner van Drachten dat een groepje jongens zich ophield bij zijn auto, die stond geparkeerd bij zijn woning aan de Gernaerd. De man zei hier iets van en werd toen uitgescholden door de jeugd. Hij pakte hierop één van de jongens vast. De groep ging zich er toen mee bemoeien en de man kreeg verschillende klappen, waarna de groep wegvluchtte. De man heeft aangifte gedaan. De man liep geen verwondingen op. Eén jongen, een 16-jarige inwoner van Drachten, kon ter plaatse worden aangehouden. Deze jongen werd overgebracht naar het bureau en aldaar gehoord, waarna hij door zijn ouders werd opgehaald. De rest van de jongens moet nog worden gehoord.

Oosterwolde: snelheid
Donderdag omstreeks 20.10 uur werd een bestuurder van een personenauto op de Kuipenstreek bekeurd ter zake het overschrijden van de maximumsnelheid. De bestuurder, een 19-jarige inwoner van Oosterwolde, reed met een snelheid van 85 kilometer per uur, terwijl 50 is toegestaan. Daarvoor reed hij met hoge snelheid door het dorp. Hij was de week daarvoor reeds door de politie aangesproken op zijn verkeersgedrag. Het rijbewijs van de verdachte werd ingevorderd en zijn auto werd in beslag genomen.

Lemmer: aanrijding met gewonde
Donderdag omstreeks 19.10 uur vond op de parallelweg van de Plattedijk ter hoogte van de Prinses Margrietsluis een aanrijding plaats tussen een tractor en een bromfiets. De tractorbestuurder, een 17-jarige inwoner van Oudemirdum, reed in de richting Balk. Uit tegenovergestelde richting naderde een bromfiets, die bestuurd werd door een 17-jarige inwoner van Lemmer. De tractorbestuurder was naar rechts uitgeweken, toen hij zag dat de bromfietsbestuurder min of meer midden op de weg reed. De bromfietsbestuurder reed tegen de band van de aanhangwagen, die achter de tractor was gekoppeld. Hij kwam hierdoor ten val en kwam in de berm onder zijn bromfiets terecht. De bromfietsbestuurder werd zwaargewond overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek. Het bureau ongevalanalyse van de politie Friesland stelt een onderzoek in naar de toedracht van deze aanrijding.

Leeuwarden: wildplasser
Donderdag omstreeks 18.10 uur werd op de Prins Hendrikbrug een wildplasser aangehouden. De man stond midden op de brug te urineren. Hij wenste zijn naam niet op te geven, waarop hij werd aangehouden en overgebracht naar het bureau. De man, een 50-jarige inwoner van Leeuwarden kreeg een proces-verbaal en werd na verhoor weer in vrijheid gesteld.

Sneek; onder invloed
Vrijdag omstreeks 00.10 uur werd op de Leeuwarderweg een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 20-jarige inwoner van Scharnegoutum, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de bestuurder 285 ug/l. Hij kreeg een proces-verbaal en een rijverbod voor 1 uur.

Oosterwolde: mishandeling
Vrijdag omstreeks 00.20 uur kwam er een melding binnen dat in een woning aan de Hooge Esch iemand zou zijn neergestoken. Ter plaatse bleek dat een 37-jarige inwoner van Oosterwolde en een 24-jarige inwoonster eveneens uit Oosterwolde met een mes waren gestoken door een 42-jarige inwoner van Oosterwolde. Tussen de verdachte en de vrouw was een woordenwisseling ontstaan. De oorzaak van deze woordenwisseling moet gezocht worden in de relationele sfeer. De verdachte werd toen door het mannelijke slachtoffer uit de woning verwijderd. De verdachte kwam daarop terug en had uit de keuken een mes gepakt en was vervolgens weer de woonkamer binnengekomen. In de woonkamer probeerde hij eerst de man te steken, die hierop in zijn bovenbeen werd geraakt. Vervolgens trachtte de verdachte de vrouw te steken met het mes. De vrouw liep verschillende verwondingen op, doch waar zij precies werd geraakt is nog niet duidelijk. Doordat meerdere personen in de woning aanwezig waren, kon de verdachte worden overmeesterd. De beide slachtoffers werden overgebracht naar het ziekenhuis. Het mes werd in beslag genomen. De verdachte werd aangehouden en overgebracht naar het bureau. De man is ingesloten.

Drachten: joyriding
Vrijdag omstreeks 01.20 uur zag een patrouille dat de bestuurder van een personenauto met gedoofde verlichting reed over de Schwartzenberghlaan. De bestuurder reed slingerend. Bij het zien van de politie ging de bestuurder er met hoge snelheid vandoor in de richting van de Knobben. Op de Dammen in Drachtstercompagnie kon de auto klem worden gereden. De bestuurder, een 15-jarige inwoner van Rottevalle, had de auto van zijn moeder stiekem meegenomen. De jongen kreeg een proces-verbaal en de auto ging retour moeder.

Joure: gewonde man
Vrijdag omstreeks 01.15 uur werd door buurtbewoners gebeld dat in een woning op de Dr. G.A. Wumkesstraat een ruzie bezig zou zijn, waarbij het er nogal heftig aan toe zou gaan. Toen de politie ter plaatse kwam, was bij de woning niemand aanwezig. De voordeur van de woning was vernield en stond open. Bij onderzoek werd in de woonkamer een zwaargewonde man aangetroffen. De man, een 43-jarige inwoner van Joure, werd overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen. Het slachtoffer kon nog niet worden gehoord. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Bureau Communicatie: 058 880 8272