Korps: Groningen, plaats: Diverse 26-10-2001
Politiebericht Groningen
Vrijdag 26 oktober 2001

Dagelijkse berichten

Musselkanaal: automobilist onder invloed
Op de Sluisstraat in Musselkanaal heeft de politie donderdagnacht een 34-jarige automobilist uit Groningen aangehouden. De man bleek bij een routinecontrole te veel alcoholhoudende drank te hebben gedronken. De ademanalyse wees een bloedalcoholgehalte van 1.25 promille uit. Tevens bleek dat het rijbewijs van de man was ingevorderd. De verdachte is na verhoor heengezonden met processen-verbaal voor rijden onder invloed en het besturen van een auto terwijl het rijbewijs is ingevorderd. Hij kreeg een rijverbod opgelegd voor de duur van 5 uur.

Westerlee: rijden tijdens ontzegging
De politie heeft donderdagmiddag proces-verbaal opgemaakt tegen een 28-jarige automobilist uit Assen. De man reed met zijn auto over de Hoofdweg in Westerlee. Bij controle bleek dat de man de rijbevoegdheid is ontzegd en dat de zijn auto niet verzekerd was. De politie heeft de auto van de Assenaar in beslag genomen. Na het afleggen van een verklaring kon hij met twee bekeuringen gaan.

Delfzijl: broers stelen bedrijfsauto
De politie heeft donderdagnacht op de Provinciale weg in Meedhuizen een 16-jarige jongeman en 17-jarige broer, beide uit Appingedam aangehouden. De broers worden verdacht van diefstal van een auto van een bedrijf aan de Warvenweg in Delfzijl op woensdagavond 24 oktober. De jongens waren te voet onderweg naar Appingedam nadat ze twee dagen met de auto door een deel van Nederland rond hadden gereden. De politie was inmiddels op zoek naar de gestolen bedrijfsauto en de broers nadat hun moeder de politie had gewaarschuwd toen zij na contact met de jongens hoorde dat zij de auto hadden gestolen. Tijdens een onderzoek in de omgeving werden de verdachten in Meedhuizen aangetroffen. De gestolen auto werd gevonden in Nieuwolda. Die werd daar door de verdachten achtergelaten waarna zij lopend naar Delfzijl waren gegaan. Daar hielden ze zich donderdagavond enige tijd schuil uit angst te worden opgepakt. Na contact met hun moeder besloten de jongens naar huis te gaan. Ze zijn beiden ingesloten voor nader onderzoek en verhoor.

Delfzijl: man met vuurwapen
Een 35-jarige man uit Delfzijl is donderdagmiddag door de politie aangehouden op De Vennen in Delfzijl. De man werd opgepakt nadat surveillerende politiemensen constateerden dat de man voldeed van het signalement van een man die op maandag 22 oktober een bezoek bracht aan een tankstation aan de Fivellaan in Delfzijl. Getuigen zagen daar dat de man een vuurwapen in zijn broeksband droeg. Ze waarschuwden de politie maar de man werd maandag niet meer aangetroffen. Bij zijn aanhouding bleek de man in het bezit te zijn van een revolver. Nader onderzoek wees uit dat het gaat om een niet van echt te onderscheiden gas-alarm revolver. De man bleek tevens in het bezit te zijn van ruim 60 gebruikershoeveelheden heroïne en cocaïne In zijn woning trof de politie nog een revolver aan. Dat wapen bleek ook een gas-alarm revolver te zijn. In de woning werd ook bijbehorende munitie aangetroffen. De verdachte is naar het bureau gebracht en ingesloten. Tegen hem wordt proces-verbaal opgemaakt voor overtreding van de Wet Wapens en Munitie en ter zake het handelen in harddrugs. Nader onderzoek volgt.

Tolbert: man aangehouden in AZC
In het asielzoekerscentrum aan de Blinkweg in Tolbert heeft de politie donderdagavond een 23-jarige man uit Tsjaad aangehouden. De man veroorzaakte geluidsoverlast waarop medebewoners gingen klagen bij de beveiligingsdienst. Een medewerker daarvan ging een kijkje nemen en sprak de overlast veroorzaker aan op zijn gedrag. Er ontstond woordenwisseling tussen de verdachte en één van de klagers, een 25-jarige man uit Azarbajdzjan. Dat mondde uit in een handgemeen waarbij de verdachte zijn medebewoner met een stok te lijf ging. De beveiliger waarschuwde de politie die probeerde te bemiddelen. Dat lukte niet. De verdachte weigerde zich verder rustig te houden wilde geen toezeggingen doen zijn medebewoners met rust te laten. Hij is daarop aangehouden en meegenomen naar het bureau. Daar ontstond een worsteling met politiemensen waarbij de verdachte meerdere pogingen deed agenten te bijten. Hij is ingesloten.

Oldekerk: gewonde bij ongeval
Bij een verkeersongeval op de Munnikeweg in Oldekerk is donderdagmorgen een 20-jarige automobilist uit Groningen gewond geraakt. De man raakte tijdens een inhaalmanoeuvre de controle over zijn auto kwijt en kwam in de berm terecht. Daar botste hij tegen een boom en sloeg over de kop. De bestuurder liep lichte verwondingen op en is voor behandeling naar een ziekenhuis gebracht. Zijn zwaar beschadigde auto is door een bergingsbedrijf afgevoerd.

Delfzijl: vals geld
In het postkantoor aan de Schoolstraat in Delfzijl heeft de politie donderdagmorgen een 51-jarige vrouw uit Delfzijl aangehouden. De vrouw wilde een bankbiljet van DM 1000 wisselen voor Nederlands geld. Bij onderzoek door postkantoormedewerkers werd vastgesteld dat het biljet vals was. De politie werd gewaarschuwd en de vrouw werd meegenomen naar het politiebureau. Ze is na verhoor heengezonden. De vrouw verklaarde niet te hebben geweten dat het bankbiljet vals was. De politie stelt een nader onderzoek in naar de herkomst van het valse biljet.

Appingedam: man aangehouden
In de woning van zijn ex-vriendin aan de Klaas Bosstraat in Appingedam heeft de politie donderdagmorgen een 29-jarige man uit Groningen aangehouden. De man wordt verdacht van mishandeling en bedreiging van zijn ex tijdens een ruzie in de woning van de vrouw. De vrouw vluchtte de woning uit en waarschuwde de politie. De verdachte is meegenomen naar het bureau en na verhoor heengezonden. Tegen hem is proces-verbaal opgemaakt.

Wildervank: mannen aangehouden
Aan de Landbouwstraat in Wildervank heeft de politie donderdagmorgen een 18-jarige en een 28-jarige man uit Ter Apel en een 18-jarige man uit Eexterveenschekanaal aangehouden. Omwonenden meldden de politie dat twee van de drie enige tijd rond een woning hadden gelopen. Bij onderzoek door de politie bleek dat van een naast de bedoelde woning geparkeerde auto de raamrubbers waren verwijderd. Op basis van de opgegeven signalementen konden de verdachten worden opgespoord. Ze zijn naar het politiebureau gebracht en ingesloten voor nader onderzoek en verhoor.

Zuidbroek: politie verwacht grote drukte bij schlagerfestival De politie verwacht zaterdagavond grote verkeersdrukte bij het schlagerfestival in de Evenementenhal van het Van der Valkcomplex in Zuidbroek. Er worden ongeveer 7000 bezoekers verwacht. Omdat rond het complex niet voldoende parkeerruimte is moet gebruik worden gemaakt van wegen en bermen in de omgeving. Naar mate de toestroom van bezoekers toeneemt zal de te overbruggen afstand naar het Van der Valkcomplex groter worden. Die afstand kan oplopen tot ongeveer twee kilometer. Voor het vervoer van bezoekers worden pendelbussen ingezet. Wachttijden zijn echter niet uit te sluiten. De politie raadt bezoekers van het festival dan ook aan waar dat kan zoveel mogelijk samen te rijden en vooral op tijd te komen. Om de aan en afvoer van bezoekers zo vlot mogelijk te laten verlopen worden enkele tientallen verkeersregelaars en politiemensen ingezet.

Groningen: snelheid kost rijbewijs
Een 25-jarige man uit Groningen moest donderdagavond zijn rijbewijs inleveren aan het politiebureau. De man reed met zijn auto over de Beneluxweg met een snelheid van rond de 130 km per uur. Bovendien reed de man op zeer korte achterstand achter andere voertuigen. Nadat de man was achterhaald werd zijn rijbewijs ingenomen. Er staat de man een forse boete te wachten.

Groningen: te veel alcohol kost ook rijbewijs
Ook een 49-jarige man uit Gasselternijveen heeft de afgelopen nacht zijn rijbewijs moeten inleveren. De man bleek op de Bornholmstraat met teveel alcohol op achter het stuur van zijn auto te zitten. Een blaastest wees dart hij ruim 1.7 promille in zijn bloed had. De auto van de man is voorlopig achter het bureau geplaatst.

Groningen: belediging na verbaal voor wildplassen Een 17-jarige jongen uit Haren kreeg afgelopen nacht tot twee keer toe een proces verbaal. Agenten zagen hem op de Grote Markt tegen een gevel staan plassen. Hiervoor werd hij aangesproken en kreeg hij een proces verbaal. Vervolgens begon de verdachte de aanwezige agenten uit te schelden. Dit kwam hem uiteindelijk op een tweede boete te staan. Zijn gedrag kost hem daardoor enkele honderden guldens.

Groningen: winkeldief door het lint
Een 25-jarige man zonder vaste woonplaats ging donderdagmiddag in een supermarkt aan de Brugstraat door het lint. De man weigerde de super te verlaten, nadat steeds bleek dat zijn pinpas het niet deed. Toen uiteindelijk de politie werd gewaarschuwd vertikte hij het nog en begon hij zich tegen de agenten te verzetten. Nadat peperspray was gebruikt wisten de agenten de man te kalmeren en mee te nemen naar het bureau. Na enkele uren werd hij op vrije voeten gesteld.

Groningen: winkeldieven ingesloten
In een warenhuis aan de Herestraat zijn donderdagavond twee inwoners (27 en 36 jaar) uit Uithuizen en Leeuwarden aangehouden. De beide mannen namen een aantal broeken weg uit de winkel. Buiten de zaak zagen beveiligingsmedewerkers kans de daders op te pakken en over te dragen aan de politie. De verdachten zijn ingesloten.

Groningen: man gestoken tijdens vechtpartij
Gisteravond werd op de Siersteenlaan een 22-jarige stadjer met een mes in zijn rug gestoken. Het slachtoffer had op de kermis in Vinkhuizen ruzie gekregen met een groep Antilliaanse jongeren. Hierbij werd over en weer naar elkaar gedreigd. Met als resultaat dat tijdens de dreigementen de 22-jarige met een mes in zijn rug bleek te zijn gestoken. Hij moest met letsel naar een ziekenhuis worden gebracht. Na behandeling kon hij naar huis. De politie moest de dreigende situatie rond het winkelcentrum meer meerdere eenheden te lijf. Na een charge van de aanwezige agenten vertrok de groep onrust stokers, die inmiddels uit enkele tientallen jongeren bestond. De politie stelt een onderzoek in naar de dader van de steekpartij.

Groningen: auto krakers
In de afgelopen nacht heeft de politie twee autokrakers in de Stalstraat aangehouden. Getuigen zagen dat de mannen bij een geparkeerd staande auto stonden. De daders wisten bij de komst van de politie eerst te vluchten. Korte tijd later kwamen ze opnieuw bij de auto, waar inmiddels schade aan was ontstaan. De beiden konden worden opgepakt. Een 19-jarige verdachte uit Groningen, legde gelijk een verklaring af. Hij kon na verhoor naar huis. Zijn 20-jarige maat weigerde mee te werken. Hij werd daarop ingesloten voor het verdere onderzoek.

Groningen: aangehouden na woningbrand
Een 45-jarige Groninger werd afgelopen nacht aangehouden nadat in zijn woning brand was ontstaan. De brandweer kon de brand, die ontstaan was door het veroorzaken van kortsluiting, snel blussen. De bewoner verklaarde aan de politie dat hij de brand zelf had veroorzaakt. De man is daarop meegenomen naar het politiebureau. De schade in de woning viel mee.

Groningen: doorrijder na aanrijding
Op de A7 bij Kolham werd donderdagmiddag een 33-jarige taxi bestuurster uit Finsterwolde aangehouden. De vrouw bleek in de Oosterstraat een 24-jarige fietser uit Groningen te hebben aangereden. De fiets van het slachtoffer kwam onder de taxi terecht, terwijl de bestuurster gewoon doorreed. Op de Kattenhage haalde de bestuurster de fiets onder auto vandaan en vertrok richting de A7. De vrouw is na aanhouding gehoord aan het politiebureau, waar een proces verbaal is opgemaakt.

Inlichtingen: afdeling Communicatie, 0900 - 8844 (30 ct/min).