Productschappen Vee, Vlees en Eieren

Persbericht 55, 26 oktober 2001

PPE: Verdere aanscherping aanpak salmonella alleen bespreekbaar in samenhang met invoerbeleid

Het bestuur van het Productschap Pluimvee en (PPE) is op onderdelen positief over een driestappenplan van de ministeries van VWS en LNV inzake het voor-komen van Salmonellabesmettingen, waar dit gericht is op de grootkeukens en de consument. Uitermate kritisch is het PPE over aanvullende eisen aan de eier-producenten, die verder gaan dan het huidige, eigen Actieplan.

Het PPE is positief over een verbod voor grootkeukens om rauwe eieren en ook andere risicovolle producten in gerechten te verwerken. De pluimveesector had er naar aanleiding van de Salmonellabesmettingen in de Isalaklinieken in Zwolle ook opnieuw op aangedrongen. Het al jarenlang door bedrijfsleven en overheid gecommuniceerde advies om risicogroepen hiervan te allen tijd te vrijwaren, is helaas niet afdoende geweest. In dat verband steunt de sector de extra stap om voor de consumentenvoorlichting het Voedingscentrum in te schakelen.

Het Productschap heeft het eigen Actieplan ter bestrijding van Salmonella enige tijd geleden verder aangescherpt om de laatste 0,3% (!) besmette eieren uit te bannen. Zo is het enten van elk volgende koppel al in de voorschriften geregeld en gaat de sector per 1 januari 2002 over tot het ruimen van de besmette fok- en vermeerderingskoppels. Door deze en andere inspanningen voldoet de sector feitelijk al aan de eis om louter Salmonella-vrije eieren in de handel te brengen, zoals onlangs uit onderzoek van de Keuringsdient van Waren is gebleken.

Het PPE ziet er niets in om ver voor 2008 al aan de slag te gaan met Brusselse voorstellen om pluimveestallen elke negen weken (bloed of mest) op Salmonella te onderzoeken. Deze investering staat in geen verhouding tot te verwachten resultaten. De ministeries lijken evenmin doordrongen van de consequenties die de gekanaliseerde afzet van een half miljard eieren naar de eiproductenindustrie met zich meebrengt; zeker als dit is gekoppeld aan de genoemde intensivering van de productiemonitoring. De sector wil niettemin graag overleggen over het te voeren beleid, zodra de overheid duidelijkheid geeft over het importbeleid

Pluimveevlees

Het mogelijk vervroegen van het einddoel van het Actieplan om ook alleen nog Salmonellavrij pluimveevlees in de handel te brengen, wordt voor de sector pas bespreekbaar als het mogelijk wordt om decontaminatie als sluitstuk in de strijd tegen de laatste besmettingen toe te passen. Verder geldt als voorwaarde dat eisen van de overheid aan pluimveevlees net als bij eieren onverkort en contro-leerbaar gelden voor importen.

Een en ander is in een brief aan het ministerie van VWS kenbaar gemaakt.