EHSAL-bedrijfsprojecten zorgen voor studenten met praktijkervaring

Brussel - Zesde editie van de projectenbeurs luidt nieuwe succesvolle samenwerking in tussen EHSAL-studenten en bedrijven

Op vrijdag 26 oktober 2001 waren EHSAL-studenten en bedrijven weer paraat op EHSAL, de Economische Hogeschool Sint Aloysius in Brussel, voor de zesde editie van de projectenbeurs waar ze kennis maakten met elkaar en de eerste informatie werd uitgewisseld over projecten in de bedrijven waaraan de licentiaatstudenten kunnen meewerken in het kader van hun eindwerk. Al jaren heeft EHSAL bedrijfsoriëntatie bewust in haar vaandel geschreven, volgt ze de (bedrijfs-) economische realiteit op de voet en integreert ze feedback van ondernemingen via de Resonantieraad in haar opleidingen. Tijdens hun leertraject de studenten de nodige praktische ervaring op laten doen, daar gaat het om.

Dit jaar hebben 65 organisaties, zowel commerciële als niet-commerciële, hun voorstellen tot bedrijfsproject bij EHSAL ingediend. 30 bedrijven waren aanwezig op de projectenbeurs terwijl de anderen alternatieve afspraken maken met de studenten. Onder de aanwezigen waren onder meer: Agfa Gevaert n.v., Alcatel Micro-electronics, KPN Orange, Somati n.v., Xerox n.v., het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, Stichting Bedrijfsmanagement, UNIZO, de Vlaamse Gemeenschapscommissie en Voorzorgkas Geneesheren.

In het EHSAL-studieprogramma hebben studenten in de tweede cyclus (licenties) de keuze tussen enerzijds het schrijven van een "klassieke" eindverhandeling of anderzijds het schrijven van een eindrapport naar aanleiding van een "integrerend project" in een bedrijf. Het project betreft een opdracht in de bedrijfswereld en kan zowel onderzoek als toepassing zijn, houdt verband met beheers- of economische aspecten, sluit bij voorkeur aan bij één van de vakdisciplines en heeft een probleemoplossend karakter.

EHSAL coördineert de samenwerking met deze bedrijven onder meer via de projectenbeurs. Tijdens deze beurs die jaarlijks in de loop van het eerste semester wordt georganiseerd, wordt het aanbod van beschikbare projectvoorstellen aan studenten bekendgemaakt. Organisaties die een voorstel tot bedrijfsproject hebben geformuleerd, worden hierop uitgenodigd en kunnen meer gedetailleerde informatie verschaffen aan geïnteresseerde studenten. Het projectbedrijf organiseert vervolgens een selectieprocedure om de meest geschikte kandidaat voor het voorstel te vinden.

EHSAL stimuleert zoveel mogelijk studenten deel te nemen aan deze vernieuw(en)de formule, omdat de ervaring leert dat bedrijfsprojecten voor studenten potentieel verrijkender zijn dan de klassieke, theoretische eindverhandelingen. Studenten krijgen door hun engagement in het projectbedrijf immers de kans om de theorie aan de praktijk te toetsen en om daarnaast de broodnodige (sociale) vaardigheden te verwerven. Twee van de studenten die vorig jaar kozen voor een bedrijfsproject kwamen hun ervaring delen met de aanwezigen. Ze legden de nadruk vooral op het feit dat ze zich bewuster zijn geworden van hun eigen mogelijkheden en de opgedane ervaring die ondertussen al van onschatbare waarde is gebleken bij het vinden van een aantrekkelijke job.

Indienen van bedrijfsprojecten is nog altijd mogelijk. Geïnteresseerde bedrijven kunnen zich wenden tot Anne Van Beneden, tel. 02- 210 13 25, e-mail: bedrijfsprojecten@ehsal.be.

ots original text: EHSAL-communicatie
Beschikbaar op internet: http://www.newsaktuell.be