Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Continue monitor levert eerste ranglijsten op

Een persbericht bij het onderwerp Goede elektronische toegankelijkheid
26 oktober 2001
Welke gemeenten doen het goed op Internet? Welke gemeenten presteren matig? Welke provincie is op dit moment het beste bezig met zijn website? Welke ministeriële website scoort het laagst? De online monitor van Advies Overheid.nl - in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken - beantwoordt deze vragen. De verschuivingen in deze ranglijsten zijn permanent te volgen. In de ranglijst van gemeentelijke websites staat Amsterdam op dit moment bovenaan. De provincie met de beste website is Noord-Brabant, en bij de ministeries delen OC&W en VROM de eerste plaats. De complete ranglijsten zijn vanaf 26 oktober te vinden op http://www.advies.overheid.nl/.
Beoordeling
De websites van alle gemeenten, provincies en ministeries zijn beoordeeld op de aspecten gebruikersvriendelijkheid, niveau van dienstverlening, aanwezigheid van bestuurlijke informatie en de mogelijkheden voor burgerparticipatie via Internet. Op de website www.advies.overheid.nl wordt in detail uitgelegd op welke aspecten de beoordeling plaatsvindt. Overheidsorganisaties die vinden dat hun website niet juist is beoordeeld, kunnen digitaal hun wijzigingsvoorstellen doorgeven.
Deze online monitor is een antwoord op de toezegging van minister Van Boxtel (Grote Steden- en Integratiebeleid) aan de Tweede Kamer om meer zichtbaar maken wie goed en slecht presteert op internet. E-mailrespons
De online monitor is een vervolg op de jaarlijkse monitor die sinds 1999 door Advies Overheid.nl wordt uitgevoerd. De huidige frequentie, één keer per jaar, blijkt te laag om alle veranderingen bij de overheid goed in beeld te houden. Advies Overheid.nl blijft ook de jaarlijkse monitor uitvoeren. Deze monitor omvat alle overheidswebsites en is diepgaander. Daarin wordt bijvoorbeeld ook de e-mailresponstijd onderzocht.

Relevante links:
De site Advies Overheid.nl