Het Nederlandse Rode Kruis

24 Oktober 2001

IJsselmeerloop opgedragen aan Nederlandse Rode Kruis

De jaarlijkse IJsselmeerloop is voor de tiende keer opgedragen aan het Nederlandse Rode Kruis. Zaterdag 27 en zondag 28 oktober doen 50 estafetteploegen mee aan deze sponsorloop over een afstand van 380 kilometer rondom het IJsselmeer. Het Rode Kruis loopt zelf ook mee met een team. Bovendien zet het twee vaste en drie mobiele EHBO-groepen in voor de medische verzorging van deelnemers.

De IJsselmeerloop heeft de afgelopen negen jaar 220.000 gulden opgebracht ten behoeve van diverse Rode-Kruisprojecten. Dit jaar gaat het bij elkaar gelopen geld naar het medisch gespecialiseerd, gezinsvervangend huis van het Rode Kruis voor kinderen met een levensbedreigende ziekte: Mappa Mondo.

Mappa Mondo (Wezep) werd in 1997 door het Rode Kruis geopend om een oplossing te bieden aan ernstig zieke kinderen die in de reguliere zorg tussen wal en schip vallen. Kinderen die permanent in ziekenhuizen verblijven omdat de eigen familie hen niet kan opvangen, terwijl ziekenhuisopname medisch gezien niet (meer) noodzakelijk is. En kinderen die wél thuis wonen, maar van wie de ouders tijdelijk de zorg niet aan kunnen - ouders die emotioneel en fysiek even wat rust nodig hebben.

Het Rode Kruis bouwt op dit moment een tweede Mappa Mondo in Rijswijk. Net als in Wezep zal ook dit huis plaats bieden aan acht kinderen. Vier plaatsen zijn in eerste instantie bedoeld voor langdurige opvang van ernstig zieke kinderen. De andere vier plaatsen worden gebruikt voor de tijdelijke opvang variërend van een weekend tot enkele weken. Een team van verpleegkundigen en deskundige vrijwilligers omringt de kinderen dag en nacht met de groots mogelijke zorg. Jaarlijks maken zo"n twintig tot dertig kinderen gebruik van deze voorziening.

Eén van de deelnemende ploegen aan de IJsselmeerloop heeft op voorhand al een bedrag bijeengebracht van 32.000 gulden. Dit bedrag zal in de vorm van een cheque direct na afloop van de prijsuitreiking zondag officieel aan het Rode kruis worden overhandigd.