Ministerie van Justitie

29.10.01

Beperkte uitbreiding identificatieplicht
Er komt een beperkte uitbreiding van de identificatieplicht bij acute terroristische dreiging. De Officier van Justitie krijgt de bevoegdheid de politie op te dragen in een door hem bepaald gebied en periode identificatiecontroles te houden. Deze bevoegdheid zal alleen bestaan in de uitzonderlijke situatie dat er een grote en reële dreiging is dat zich delicten zullen voordoen waardoor de veiligheid van personen, goederen en infrastructurele voorzieningen in gevaar wordt gebracht. Dat staat in een brief van Minister Korthals van Justitie aan de Tweede Kamer. De brief is vandaag naar de Tweede Kamer gestuurd.

Bij situaties van grote en reële dreiging kan worden gedacht aan de situatie die zich enkele weken geleden voordeed bij de verkeerstunnels rond Amsterdam en Rotterdam. Delicten bij dreiging waarvan bevoegdheid zal bestaan zijn onder meer: opzettelijke brandstichting, blootstellen aan radioactieve straling, het onbruikbaar maken van verkeerswegen, spoorwegen en vliegvelden en het onbruikbaar maken en in gevaar brengen van vliegtuigen, schepen en treinen. Introductie van de nieuwe bevoegdheid sluit aan bij de huidige situatie waarin veel burgers al een identiteitsbewijs bij zich dragen. Indien men in zo'n uitzonderlijke echter geen identiteitsbewijs bij zich heeft, kan men worden meegenomen naar het politiebureau voor verdere identificatiemaatregelen.

Korthals geeft in de brief verder aan niet te voelen voor een verdergaande identificatieplicht. Daarvan is geen positief effect te verwachten bij de bestrijding van terrorisme en zware criminaliteit, zonder grootschalige algemene identiteitscontroles. De objectieve noodzaak voor dat laatste is niet gebleken terwijl het te verwachten rendement twijfelachtig is, aldus Korthals. Daarbij beschikken politie en justitie nu al over voldoende bevoegdheden voor het achterhalen van persoonsgegevens van verdachten en het achterhalen van hun identiteit. Bovendien is de kwaliteit van de verschillende identiteitsdocumenten aanmerkelijk verbeterd.

Voor vragen of commentaar met betrekking tot de inhoud van deze pagina's kunt u terecht bij de Directie Voorlichting van Justitie, telefoon: (070) - 3706850,
email: voorlichting@best-dep.minjust.nl,
fax: (070) - 3707594

Laatst gewijzigd: 30-10-2001