European Union

MIDDEN-OOSTEN : Verklaring van de EU Press Release: Brussels (29-10-2001) - Press: 351 - Nr: 12588/01
---
Luxemburg,
29 oktober 2001

Verklaring van de Europese Unie over het Midden-Oosten

Ter gelegenheid van de 10e verjaardag van de Conferentie van Madrid acht de Europese Unie het noodzakelijk eraan te herinneren dat zij ervan overtuigd is dat het kader van het "vredesproces" zoals dit in de loop van de onderhandelingen en de akkoorden tussen de verschillende partijen moeizaam tot stand is gekomen, de enige redelijke hoop vormt op beëindiging van een conflict waarvan het voortduren het lijden van de getroffen bevolkingen alleen maar kan verergeren.

In het Nabije Oosten verslechtert de situatie voortdurend. In de afgelopen dagen heeft het geweld een niveau bereikt dat in jaren niet meer was voorgekomen. Het wantrouwen, de angst en de verbittering leiden tot een radicalisering van de geesten. Het ontbreken van een politiek perspectief werkt de voortzetting van de confrontatie in de hand en speelt de extremisten in de kaart.

De Europese Unie roept Israëli's en Palestijnen op onmiddellijk en onvoorwaardelijk, nu het nog kan, de onderhandelingen te hervatten op basis van de aanbevelingen van het rapport Mitchell en het plan Tenet. Zij verzoekt de Israëlische autoriteiten de onmiddellijke terugtrekking van hun strijdkrachten uit het onder Palestijns bestuur vallend gebied (genaamd zone A) onmiddellijk te voltooien. Zij verzoekt de Palestijnse Autoriteit alles in het werk te stellen om degenen die verantwoordelijk zijn voor de gewelddaden jegens Israël, aan te houden.

In het kader van het vredesproces zijn talrijke etappes voltooid, ondanks de diverse moeilijkheden en hindernissen. Het resultaat hiervan moet worden geconsolideerd, en belangrijker nog, verder worden ontwikkeld, in het bijzonder:


- de beginselen van de Conferentie van Madrid, met name het beginsel "land voor vrede",

- de resoluties 242 en 338 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties,

- de door de partijen ondertekende akkoorden, die ter plaatse tot reële resultaten hebben geleid, en de vorderingen die tijdens de vorige onderhandelingen zijn geboekt.

Gezien de huidige omstandigheden verzoekt de Europese Unie beide partijen om zowel op politiek, economisch en sociaal gebied als op het gebied van de veiligheid, alles in het werk te stellen, teneinde terug te keren op de weg van de onderhandelingen zonder voorwaarden vooraf, met als doel te beantwoorden aan de gerechtvaardigde verwachtingen van de volkeren in de regio die tijdens de Conferentie van Madrid van 1991 zijn gewekt:


- voor de Palestijnen de totstandbrenging van een leefbare en democratische staat, alsmede de beëindiging van de bezetting van hun gebieden,

- voor de Israëli's het recht om binnen internationaal erkende grenzen in vrede en veiligheid te leven.

De Europese Unie herinnert er tevens aan dat het streven naar een alomvattende en duurzame vrede in de regio het noodzakelijk maakt dat naar behoren rekening wordt gehouden met de Israëlisch-Syrische en de Israëlisch-Libanese aspecten van het conflict, waarvan de oplossing op dezelfde beginselen moet worden gebaseerd.

Het streven naar vrede is in de eerste plaats een taak van de partijen zelf, middels onderhandelingen over alle elementen die deel uitmaken van de definitieve status. Dit houdt ook in, het uitzicht op een rechtvaardige en duurzame oplossing van de bijzonder complexe vraagstukken inzake Jeruzalem en de vluchtelingen alsmede economische steun voor de Palestijnse bevolking. De Europese Unie, in nauwe samenwerking met de Verenigde Staten van Amerika en de andere betrokken partners, herhaalt bereid te zijn zich in te spannen voor een definitieve oplossing van het conflict.


---

---