Provincie Zuid-Holland

30-10-2001

Optimale aansluiting onderwijs en jeugdzorg in provinciaal jeugdbeleid

'Niet alleen investeren in de aanpak van problemen van jongeren, maar ook in de versterking van de algemene voorzieningen.' Dat staat in het Beleidskader Jeugd 2002-2005 van de provincie Zuid-Holland. Een sluitende keten en regionale samenwerking zijn daarbij belangrijke uitgangspunten.

Samen met de regionale partners (gemeenten en instellingen op het gebied van de jeugdzorg, opvoedingsondersteuning, onderwijs en veiligheid) wil de provincie bewerkstelligen dat er voor kinderen, jongeren en hun ouders die hulp en bescherming nodig hebben, een beter toegankelijk en beschikbaar aanbod gecreëerd wordt, dat aansluit op de vraag. De participatie van jeugdigen en hun ouders staat daarbij centraal.

In het provinciale Beleidskader staan 7 doelen centraal: 1. Participatie van jeugdigen en ouders stimuleren. 2. Jeugdbeleid, onderwijs en jeugdzorg optimaal op elkaar laten aansluiten.
3. Herkenbare toegang tot de jeugdzorg.
4. Versterken van gezinsgerichte ondersteuning en zorg. 5. Sociale sturing van jeugdigen bevorderen.
6. Regionaal jeugdbeleid ondersteunen en afstemmen op lokaal- en rijksbeleid.
7. Vraaggerichte organisatie van het aanbod zorg.

Drie regiovisies
Naast de provinciale beleidsvisie zijn ook drie regiovisies ontwikkeld waarin de beleidsvoornemens voor de komende jaren zijn beschreven. Via de regiovisie geven betrokken partijen onder regie van de provincie inhoud aan het stimuleren van jeugdparticipatie, het ontwikkelen en ondersteunen van lokaal jeugdbeleid en het realiseren van een vraaggerichte samenhangende jeugdzorg. De gemeenten uit de drie regio's zijn dit jaar nadrukkelijk betrokken bij de totstandkoming van de regiovisies jeugd 2002-2005.

In het beleidskader wordt ook het invoeringstraject ingezet richting de nieuwe Wet op de jeugdzorg, die waarschijnlijk per 1 januari 2003 in werking zal treden. De functie van de Bureaus Jeugdzorg, verantwoordelijk voor de toegang tot het jeugdzorgaanbod, wordt in de nieuwe wet verankerd. Behalve de indicatiestelling voor de jeugdhulpverlening worden ook de uitvoering van de jeugdbescherming, de indicatie voor de jeugdgezondheidszorg en de lichtverstandelijkgehandicaptenzorg (lvg-sector) bij de Bureaus Jeugdzorg neergelegd. De provincie wordt verantwoordelijk voor het beleid en de financiering van alle functies van Bureau Jeugdzorg. Volgens de nieuwe Wet op de jeugdzorg moet er per provincie één onafhankelijke stichting Bureau Jeugdzorg actief zijn. In Zuid-Holland zijn er op dit moment drie vestigingen van Bureau Jeugdzorg. Deze zullen in één stichting moeten worden ondergebracht.

Recht op jeugdzorg
Belangrijk uitgangspunt van de Wet op de jeugdzorg is het recht op jeugdzorg. Cliënten kunnen in de nabije toekomst aanspraak doen op dit recht na een indicatie door het Bureau Jeugdzorg. Speerpunt is tevens dat het vraaggericht werken bij Bureau Jeugdzorg wordt versterkt.

Wachtlijsten
De instellingen voor jeugdzorg rapporteren ieder kwartaal aan de provincie over de aanpak van hun wachtlijsten. Om beter inzichtelijk te maken hoe de wachtlijsten ontstaan, rapporteren de instellingen ook over de tijdsduur van de verschillende fasen in het zorgtraject: Hoelang duurt het voordat iemand van die op de wachtlijst staat aan de beurt is, hoelang duurt het onderzoek en wanneer wordt de benodigde zorg geboden. Nu ook deze informatie bij de provincie bekend is, kunnen de knelpunten bij de jeugdzorg nog beter aangepakt. Sinds 2000 is jaarlijks 1,96 miljoen gulden extra beschikbaar voor het terugdringen van de wachtlijsten in de jeugdzorg in Zuid-Holland. Eind 2001 komt daar eenmalig nog ¦ 1,1 miljoen bij. Deze middelen worden ingezet voor extra capaciteit bij de grootste knelpunten, met name voor jonge kinderen. Op deze wijze hoopt de provincie de wachtlijst snel terug te dringen tot een aanvaarbaar niveau.

Op 14 november praat de statencommissie voor Zorg, Cultuur en Sociale Zaken over het provinciale beleidskader jeugd 2002-2005, het Actieprogramma Implementatie Wet op de jeugdzorg en de voortgangsrapportage Wachtlijsten Jeugdzorg. De drie regiovisies worden besproken in de drie gebiedscommissies: de Regiovisie Midden-Holland op 14 november door de statencommissie Oost, Regiovisie Zuid-Holland Noord op 21 november door statencommissie West en
Regiovisie Zuid-Holland Zuid op 28 november door statencommissie Zuid.