Ministerie van Defensie



---

WK schewrmen2

Defensie-dames scoren bij WK-schermen

30-10-2001

Indra Angad-Gaur en luitenant ter zee Sonja Tol hebben tijdens het Wereldkampioenschap Schermen in Nîmes (Frankrijk) uitstekend gepresteerd. Angad Gaur werd tiende en is door haar prestaties gestegen naar de tiende plaats van de wereldranglijst. Tol eindigde haar opmars tijdens de WK in de achtste finales. Ze verloor daar met miniem verschil van de nummer twee van de laatste Olympische Spelen, Gianna Bürki-Halblutzel en behaalde uiteindelijk een 13de plaats. Het is voor het eerst sinds jaren dat Nederlandse schermsters een plaats bij de eerste zestien weten te behalen.

Na afloop stelde Angad-Gaur: " Ik ben met mijn tiende plaats (op floret) op het WK èn op de wereldranglijst niet ontevreden. Het is het hoogste wat ik tot nu in al die jaren bereikt heb. Ik ben geëindigd bij de laatste zestien en heb nu een periode van rust. Direct na de laatste wedstrijd was ik wel erg teleurgesteld. Mijn niveau was hoog genoeg maar soms is de uitslag niet een afspiegeling van de wedstrijd. Iedereen dacht in de eerste minuten dat ik ging winnen. Maar in plaats van gelijk stond ik plotseling achter. Het is extra wrang omdat ik de volgende partij waarschijnlijk makkelijk had kunnen winnen. Van dat meisje had ik nog nooit verloren. Derde of tiende maakt natuurlijk wel verschil," aldus Indra die sedert haar vijfde jaar schermt (floret) en volgende week haar opleiding aan de Koninklijke Militaire Academie begint. Donderdag komt zij in Nîmes nog op de loper voor de landen-teams.

Luitenant ter zee Tol, is inmiddels weer terug bij het IDL waar ze werkzaam is. "Ik ben heel tevreden. Ik ben op dit WK 13e geworden en sta nu 26e op de wereldranglijst. Helaas werd ik door een treffer in de verlenging van mijn laatste wedstrijd pas uitgeschakeld. Hoewel nog niet iedereen was gearriveerd van onze ploeg hebben de Nederlandse heren me enorm aangemoedigd en dat doet je goed natuurlijk", vertelt Sonja enthousiast. " Mijn strijd tegen de Hongaarse Hajnalka Tóth was een belevenis. Ik heb tot afgelopen zondag altijd van haar verloren maar nu won ik; het was voor mij een echte zelfoverwinning." Volgende week woensdag schermt ze weer, nu bij de Nederlandse Militaire Kampioenschappen in de Van Ghentkazerne te Rotterdam. Meer informatie over het WK Schermen in Nîmes is te vinden op www.escrime2001.com en op de site van de Koninklijke Nederlandse Schermbond www.knas.demon.nl
(Foto's: EPA)
WK Schermen 1