Partij van de Arbeid

PERSBERICHT PvdA

Den Haag, 29 oktober 2001

'Een duet van generaties'

Ad Melkert neemt deel aan SER-symposium over chronisch zieken

Op dinsdag 30 oktober organiseert de Sociaal Economische Raad een symposium over chronisch zieken. PvdA-fractievoorzitter Ad Melkert neemt hieraan deel. Dit zal hij doen in het kader van de themaweek 'En duet van generaties' waarin de Partij van de Arbeid de positie van ouderen en chronisch zieken centraal stelt. Het symposium duurt van 16.00 tot 18.15 uur en vindt plaats in Theater Concordia, Hoge Zand 42 te Den Haag.

Het programma begint met de vertoning van de tweede aflevering van de documentaire 'Onderhuids'. Hierna volgt een discussie onder leiding van Felix Rottenberg, waaraan verder onder anderen wordt deelgenomen door de heer Kuijpers, Directeur-Generaal van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, de heer Kingma, Inspecteur-Generaal voor de Gezondheidszorg, de heer Leij, Directeur strategisch beleidsontwikkeling VNO-NCW en AWVN en de heer Westerlaken, voormalig voorzitter van het CNV, nu bestuurslid van 's Heere Loo Zorggroep. Onder het publiek in de zaal bevinden zich vertegenwoordigers van werknemers-, werkgevers- en patiëntenorganisaties.

De Partij van de Arbeid vindt aandacht voor de positie van ouderen in onze samenleving van groot belang. Mensen leven steeds langer. Dit heeft belangrijke gevolgen. Veel ouderen willen mee kunnen blijven doen en een bijdrage blijven leveren aan de samenleving. Daarom wil de PvdA dat werken op latere leeftijd mogelijk moet zijn. Oudere werknemers hebben daarom net zoveel recht op cursussen en bijscholing als hun jongere collega's. Mensen moeten zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven wonen in het huis en de buurt van hun keuze. Woningen moeten flexibel, levensloopbestendig en aanpasbaar gebouwd worden. De PvdA wil één gepaste zorgverzekering voor iedereen, waarbij meer aandacht is voor de patiënt en een goede kwaliteit en toegang gegarandeerd is. Meer huisartsen, meer verpleegkundigen, meer bedden in verpleeg- en verzorgingshuizen en meer voorzieningen voor thuiszorg. De AOW moet voor iedereen welvaartsvast zijn. De PvdA wil een blijvende koppeling tussen loonstijging en de AOW.

Aan deze, en andere onderwerpen, besteedt de PvdA uitgebreid aandacht in de week met als motto 'Een duet van generaties'. Dit is de tweede in een reeks van themaweken rond het concept-verkiezingsprogramma van de PvdA in de aanloop naar het Verkiezingscongres van de PvdA op vrijdag 14 en zaterdag 15 december.