Ingezonden persbericht

Biologische effecten van GSM-straling op de gezondheid

UTRECHT, 30-10-2001 -- Bij de Wetenschapswinkel Biologie van de Universiteit Utrecht is zojuist een rapport verschenen over de gezondheidseffecten van straling afkomstig van GSM-telefoons en basisstations. Uit het literatuuronderzoek blijkt dat GSM-straling in sommige studies een biologisch effect kan veroorzaken. Maar uit vergelijkbare andere experimenten komt het tegendeel. Hierdoor is het nog steeds moeilijk om een conclusie te trekken over een mogelijk verband tussen GSM-straling en gezondheidsklachten

Sommige mensen hebben gezondheidsklachten die zij in verband brengen met de in hun omgeving geplaatste zendmast of het gebruik van de mobiele telefoon. Het gaat dan meestal over aspecifieke gezondheidsklachten zoals hoofdpijn, slapeloosheid, ernstige vermoeidheid en concentratieproblemen. Doel van het literatuuronderzoek was het beschrijven van een mogelijk biologisch mechanisme dat de klachten zou kunnen verklaren. Mede gezien de aard van de klachten is het onderzoek beperkt tot studies op het gebied van de neurofysiologie, het immuunsysteem en het hart- en vaatstelsel. Het literatuuronderzoek is uitgevoerd in opdracht van de Stichting Meldpuntennetwerk Gezondheid en Milieu en het Platform GSM en Gezondheidsrisico's.

De resultaten van de besproken experimenten zijn vaak tegenstrijdig. Uit sommige onderzoeken blijkt dat radiofrequente straling een effect heeft. Zo zijn effecten op de doorlaatbaarheid van de bloed-hersenbarrière waargenomen, evenals een verandering in hersenactiviteit, hartritme en de afgifte van neurohormonen. In soortgelijke andere experimenten kon daarentegen geen effect worden waargenomen. Deze verschillende resultaten zijn waarschijnlijk het gevolg van verschillen in experimentele condities, zoals bijvoorbeeld de gebruikte radiofrequentie of het proefdier. Daarnaast is niet duidelijk wat de betekenis is voor de gezondheid van de, vaak tijdelijke, veranderingen. Het immuunsysteem van proefdieren vertoonde geen effecten na bestraling.

Door de tegenstrijdige resultaten is het moeilijk om een duidelijke conclusie te trekken. Uit de besproken experimenten is geen eenduidig biologisch mechanisme naar voren gekomen dat de aspecifieke gezondheidsklachten mogelijk kan verklaren.



Ingezonden persbericht