Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Minister Pronk: wettelijke voorstellen voor verpakkingsafval en retourpremie naar kabinet (30-10-2001)


Nu er geen overeenstemming met het bedrijfsleven is over invoering van een retourpremie op blikjes en wegwerpflesjes, zal minister Pronk (VROM) concept regelgeving aan het kabinet voorleggen. Dat blijkt uit zijn brief aan de Tweede Kamer over het recent gevoerde overleg met het bedrijfsleven. Bij de brief is een onderzoek gevoegd naar belonings- en inzamelsystemen van flesjes en blikjes, dat in opdracht van overheid en bedrijfsleven is uitgevoerd. Het bedrijfsleven heeft te kennen gegeven niet te willen meewerken aan een retourpremiesysteem en laat deelname aan een 3e convenant verpakkingen daarvan afhangen. Het gemeenschappelijke onderzoek naar de belonings- en inzamelsystemen biedt volgens minister Pronk geen grond om de conclusie te trekken dat de gewenste terugname van zwerfafval van blikjes en flesjes met 80% of meer kan worden bereikt zonder retourpremie. Retourpremie
Om inzicht te krijgen in de maatregelen die nodig zijn om een voldoende afname van blikjes en flesjes in het zwerfafval te behalen, hebben verschillende onderzoeksbureaus in opdracht van VROM en het bedrijfsleven drie modellen onderzocht.  Dit zijn
modellen variërend van  extra
accenten op voorlichting, handhaving en het legen van afvalbakken tot invoering van een retourpremie van 20 eurocent te innen op 5.000 inzamelpunten. De kosten van deze modellen variëren van 41 mln. tot 105 mln. per jaar en leveren een afname van blikjes en flesjes in het zwerfafval op van 45 tot 83 %.

Bij de berekeningen, zo meldt het rapport, is geen rekening gehouden met de kostenbesparing bij de reinigingsdiensten omdat dit soort zwerfafval niet langer hoeft te worden opgeruimd. Bij de minderkosten zou het volgens de studie kunnen gaan om 60 tot 75 mln. per jaar, zodat de kosten van invoering van een retourpremie van bijna twee kwartjes per verkocht flesje en blikje enkele centen zouden bedragen.
Regelgeving
Parallel aan de gesprekken met het bedrijfsleven die circa een jaar geleden begonnen, is regelgeving voorbereid voor het geval de onderhandelingen over een 3e convenant zouden mislukken. Nadat nu ook het gezamenlijk onderzoek het bedrijfsleven niet kan overtuigen, heeft minister Pronk besloten zijn voorstellen voor de aanpak van verpakkingsafval inclusief de introductie van een retourpremie aan het kabinet voor te leggen. Het concept voor regelgeving kent in grote lijnen de doelstellingen waarover met het bedrijfsleven inmiddels overeenstemming was bereikt in het kader van de onderhandelingen voor het 3e convenant. Bovendien wordt, anders dan bij het huidige convenant het bedrijfsleven financieel verantwoordelijk voor de gescheiden inzameling van glas en papier. Dit geldt ook voor de introductie van de retourpremieregeling op de meeste drankenverpakkingen. De gescheiden inzameling van kunststofafval uit huishoudens wordt niet verplicht. Naar verwachting zal gescheiden inzameling van kunststofafval bij bedrijven, in combinatie met nascheiding van kunststofafval uit huishoudens en het nuttig toepassen daarvan een voldoende economisch en milieuhygiënisch rendement opleveren.
(bron: http://www.vrom.nl/pagina.html?id=5677)


---