Ingezonden persbericht Het volgende pamflet wordt hedenavond uitgedeeld bij de ledenbijeenkomst tbv vastelling PVDA verkiezingsprogramma van de PVDA-Leiden. Het betreft een oproep Vrijplaats Koppenhinksteeg voor de stad te behouden cq. eventueel te verhuizen naar de Aalmarkt.

Leiden, 30 oktober 2001

Afzender: Vereniging Vrienden Vrijplaats Koppenhinksteeg

Aan de leden van de PvdA-afdeling Leiden

Geachte Dames en Heren,

Vanavond beslist u over een document dat de komende jaren een belangrijke rol zal gaan spelen in de Leidse politiek en samenleving. Uw partij is sinds jaar en dag vertegenwoordigd in het College van Burgemeester en Wethouders en drukt een zwaar stempel op de programmatische invulling van de Leidse politiek. Waarschijnlijk heeft u in de titel van uw verkiezingsprogramma uitdrukking willen geven aan de gevoelens die onze stad bij u oproept, namelijk "Leiden, een stad om trots op te zijn".

Wij wenden ons tot u om aan die trots nog meer bij te dragen, want behalve de vele genoemde punten in uw programma herbergt uw stad ook nog Vrijplaats Koppenhinksteeg, die qua invulling en uitstraling past bij uw programma. Het valt ons tegen dat hierover niets wordt vermeld. De geschiedenis van Vrijplaats Koppenhinksteeg gaat terug tot 1969, toen de eerste maatschappij- kritische groepen in de Koppenhinksteeg trokken. De Vrijplaats is sindsdien uitgegroeid tot een verzameling van maar liefst 100 mensen, die in vele ideële projecten als vrijwilligers actief zijn, een initiatief van vrijwilligers zoals u ook bepleit in regel 200 van uw programma. De huisvesting van een groot aantal ideële initiatieven onder één dak zorgt voor een unieke dynamiek. De Vrijplaats-activiteiten trekken iedere week zo'n tweeduizend bezoekers, afkomstig uit een breed maatschappelijk spectrum. U slaat de spijker dus op zijn kop met de constatering dat vrijwilligers en hun organisaties een onmisbare rol in de Leidse samenleving vervullen (regel 277). Onnodig om in dat kader de eerste Weggeefwinkel van Nederland aan de Hooglandse Kerkgracht te noemen, het enige veganistische eetcafé van Leiden 'Las Vegas', of de anti-racisme-organisatie 'Fabel van de Illegaal' die belangrijk werk doet voor vluchtelingen en geïllegaliseerden. En dat allemaal zonder de door u bepleite ondersteuning en onkostenvergoeding (!), zoals we lezen in de alinea die begint bij regel 281. Niet dat we dat geen goed idee vinden, maar in de cultuur van de Vrijplaats staat belangeloosheid en zelfredzaamheid voorop.

Wij zijn blij dat u met ons van mening bent dat mensen met initiatief bijdragen aan de oplossing van maatschappelijke problemen (regel 846). En in tegenstelling tot het door u genoemde Stadsparkeerplan, een organisatie die afhankelijk is van gesubsidieerde arbeid, draait Vrijplaats Koppenhinksteeg volledig op de inzet van onbetaalde vrijwilligers. Zonder ruimte kan deze Leidse Vrijplaats echter niet bestaan, en de enige die in een ruimte kan voorzien is de Gemeente Leiden. Helaas heeft de Gemeente Leiden plannen goedgekeurd die het einde kunnen betekenen van 32 jaar Vrijplaats Koppenhinksteeg; dat vinden wij onbegrijpelijk. Uw eigen wethouder Hillebrand heeft slechts een tijdelijk alternatief aangeboden in het Lammermarkt-gebied. De omvang van dit - tijdelijke - alternatief is echter nog geen tiende van de ruimte die Vrijplaats Koppenhinksteeg thans gebruikt. Het 'alternatieve' huisje ligt in een verpauperde buurt, de ruimte is geschikt voor maar een zeer klein deel van de Vrijplaats activiteiten; het is eenvoudigweg een reëel noch een aanvaardbaar alternatief. De organisaties die zijn gehuisvest in Vrijplaats Koppenhinksteeg hebben al vóórdat Gemeente Leiden haar huidige bouwplannen heeft ingediend, aangeboden de Vrijplaats te legaliseren. Volgens dit aanbod vanuit de Vrijplaats opgerichte stichting (SVK) huurt zij het kale casco van de panden van de gemeente en zal ook de noodzakelijke vergunningen aanvragen. Wanneer de gemeente Leiden het noodzakelijke cascoherstel ter hand zal nemen,zorgt de SVK voor de eveneens broodnodige inwendige verbouwing. Dit alles uitraard in goed overleg en met deskundige begeleiding. Tot op heden weigert het gemeentebestuur in te gaan op dit voorstel en stelt dat Vrijplaats Koppenhinksteeg een gepasseerd station is. De ruim vierhonderd leden van vereniging Vrienden Vrijplaats Koppenhinksteeg denken hier anders over. De Vrijplaats is zeker géén gepasseerd station. Zij heeft niet alleen een rijk verleden maar verdient ook op een mooie toekomst. Los van de locatie aan de Koppenhinksteeg heeft de Vrijplaats altijd aangegeven dat een volwaardig alternatief voor haar bespreekbaar is. Wellicht is het een idee om de door de gemeente gezochte 'trekker' aan de kop van de nieuwe brug aan de Aalmarkt te vinden in de vestiging van de weggeefwinkel op die plek, waarbij uiteraard ook plaats gemaakt moet worden voor de overige activiteiten. Het winkelend publiek heeft de weg naar de weggeefwinkel gevonden en de vestiging van de winkel aldaar zou een enorme publiekstrekker zijn waar ook de omgeving van kan profiteren. Het is maar een onconventieel idee!!!

Wij danken u voor uw aandacht, wensen u veel wijsheid toe op de vergadering en hopen dat u zich met ons sterk wil maken voor het behoud van de Vrijplaats.

VERENIGING VRIENDEN VRIJPLAATS KOPPENHINKSTEEG
POSTBUS 2228, 2301 CE LEIDEN
e-mail: vvk@squat.net/vvk Webadres: squat.net/vvk informatie voor de pers: Ada van Zuylen 071 5126081