Gemeente Den Haag

2001-10-30: Wijziging vier straatnamen vanaf 1 januari

Het college van Burgemeester en Wethouders heeft besloten om aan de gemeenteraad voor te leggen vier straatnamen met ingang van 1 januari 2002 te wijzigen. Over twee van deze straatnamen heeft de raad al op 11 oktober een besluit genomen. Naar aanleiding van reacties van bewoners worden nu voor twee straten nieuwe namen voorgesteld. De andere twee straatnamen zullen na de herindeling dubbel voorkomen in de gemeente Den Haag.

Het voorstel wordt op 8 november a.s. in de gemeenteraad behandeld.

Bewonersreacties
Tijdens de behandeling van het raadsvoorstel in oktober heeft de gemeenteraad besloten gehoor te geven aan het verzoek van bewoners van de Buizerdlaan in Den Haag om deze niet te veranderen in Buizerdbeek maar in Oude Buizerdlaan. Bewoners van de De Rijkstraat in Scheveningen en de Middenweg in Leidschendam waren er niet van op de hoogte dat ook een geringe aanpassing op de oorspronkelijke straatnaam mogelijk was en bij nader inzien kiezen zij hiervoor. Daarop hebben de bewoners van beide straten een, door alle bewoners gedragen, voorstel gedaan.

Nieuwe straatnamen

De Rijkstraat
De De Rijkstraat komt voor in Den Haag (Scheveningen) en in Rijswijk (Ypenburg). Aangezien de De Rijkstraat in Scheveningen 12 adressen telt en de De Rijkstraat in Ypenburg 60, luidde het voorstel: wijzigen van de De Rijkstraat in Scheveningen in Veenlantstraat. Na overleg met een vertegenwoordiger van alle bewoners aan de De Rijkstraat wordt voorgesteld de De Rijkstraat in Scheveningen te wijzigen. De De Rijkstraat in Scheveningen is vernoemd naar de watergeus en kapitein Jacob Simonsz. de Rijk (1541-1584). Daarom wordt voorgesteld de De Rijkstraat in Scheveningen te wijzigen in: Kapitein De Rijkstraat.

Middenweg
De Middenweg (Wateringse Veld) komt voor in Den Haag en in Leidschendam. In Wateringse Veld telt de Middenweg 84 adressen. In Leidschendam telt de Middenweg 13 adressen. Omdat beide wegen een lange historie kennen wordt voorgesteld de straatnaam in Leidschendam niet volledig te veranderen. Het voorstel luidde: de Middenweg in Leidschendam wijzigen in Leidschendamse Middenweg. Na overleg met vertegenwoordigers van alle bewoners aan de Middenweg wordt voorgesteld de Middenweg in Leidschendam te wijzigen in: Oude Middenweg.

Ook voor de volgende straten zijn met ingang van 1 januari 2002 nieuwe straatnamen nodig:

Kanaalweg
De Kanaalweg is een doodlopende weg in Nootdorp en komt ook voor in Den Haag. De weg in Nootdorp kent geen adressen en zal in de toekomst waarschijnlijk verdwijnen. Wanneer de weg echter niet voor 1 januari 2002 is opgeheven, moet deze een andere naam krijgen. Dit om geen verwarring voor hulpdiensten te laten ontstaan.

Aangezien in het gebied de naam Gooland voorkomt, is het voorstel om de Kanaalweg in Nootdorp te wijzigen in: Goolandweg.

Nootdorpsepad
Het Nootdorpsepad is een fietspad in Leidschendam dat parallel loopt aan de A12. Bovendien is het Nootdorpsepad een fietspad in Pijnacker dat parallel loopt aan de Brasserkade. Beide fietspaden kennen geen adressen. Om voor hulpdiensten geen verwarring te laten ontstaan, moeten één van beide namen worden gewijzigd.

Aangezien het pad leidt naar een gebied dat op oude topografische kaarten vermeld staat als Nieuwe Veen, is het voorstel om het Nootdorpsepad (gelegen langs de A 12) te wijzigen in: Nieuweveensepad.

30 oktober 2001

last update: 30 oktober 2001 ;pag.: 9248; auteur: 112