Nederlands Openluchtmuseum

P-06
Eerste volledige winteropenstelling

Het Nederlands Openluchtmuseum is in 2000 met de komst van HollandRama en het Entreepaviljoen ingrijpend vernieuwd. Het museum heeft nu een veelzijdig overdekt aanbod en kan daardoor ook in de winter de poorten openen. Daarom presenteert het Nederlands Openluchtmuseum dit jaar voor het eerst in haar geschiedenis een volledige winteropenstelling. Met de boodschap `Bekijk het Openluchtmuseum eens van de andere kant: de binnenkant' wordt deze winter een gevarieerd programma in het Entreepaviljoen aangeboden. Het museumpark met de historische gebouwen is gesloten, maar een rondrit door het park per tram en een bezoek aan het Collectiecentrum behoren wél tot de mogelijkheden.

Winterprogramma
Tweemaal daags wordt er een gevarieerd binnenprogramma aangeboden, met daarin de tentoonstellingen, HollandRama, de ceramiekcollectie en historisch filmmateriaal uit eigen archief. Het museumpark is gesloten, maar kan wel bekeken worden tijdens een rondrit in de historische tram. Elke zondag en in de schoolvakanties zijn er speciale activiteiten voor kinderen in de leeftijdscategorie 4 tot en met 12 jaar.

Winteropenstelling:
van 30 oktober 2001 t/m 28 maart 2002.
Openingstijden: van dinsdag tot en met zondag van 10.00 tot 16.30 uur.

Op maandagen en Nieuwjaarsdag gesloten.

Het ochtendprogramma loopt van 10.15 tot 13.30 uur en het middagprogramma van 13.15 tot 16.30 uur.

Kinderactiviteiten: elke zondag van 11.00 tot 16.00 uur voor kinderen van 4 t/m 12 jaar.

Entree: kinderen tot 4 jaar gratis; kinderen 4 t/m 12 jaar fl. 9,00/ 4,00 euro;
Volwassen fl. 12,50/ 5,70 euro. Vrienden van het Nederlands Openluchtmuseum hebben op vertoon van de Vriendenpas gratis toegang. Langste merklap in Openluchtmuseum
In het Entreepaviljoen van het Nederlands Openluchtmuseum wordt vanaf
1 november de langste merklap ter wereld getoond. Eind 1999 zijn meer dan tweehonderd Zeeuwen met veel enthousiasme begonnen aan het borduren van de 125 meter lange merklap. Maar liefst 9 maanden hebben de Zeeuwen gewerkt om het wereldrecord te verbeteren. In september 2000 konden zij vol trots de merklap presenteren. Met dit unieke staaltje handwerk hebben de Zeeuwse handwerkers een officieel record gevestigd.

De merklap draagt de naam `Door ons gedaen' en is vervaardigd door 244 Zeeuwen, waaronder 239 vrouwen en 5 mannen. Het borduurwerk bestaat uit 278 stukken, met elkaar verbonden door een bloemenrandje dat is overgenomen van een uit 1763 daterende Zeeuwse merklap. De afzonderlijke stukken zijn grotendeels ontworpen door de deelnemers zelf. In hun ontwerpen hebben zij op hun eigen manier invulling gegeven aan het thema`Zeeland'. Zo zijn er afbeeldingen van de Dobberende Doosjes en de Schelde, maar ook de Zeeuwse popgroep Bløf is vertegenwoordigd. De merklap is eerder alleen in Zeeland te zien geweest.