Arcadis

PERSBERICHT



Arnhem, 30 oktober 2001

ARCADIS CONSORTIUM WINT MILJOENENOPDRACHT

VOOR VERBETERING INFRASTRUCTUUR REGIO ANTWERPEN

Een consortium van drie ondernemingen, waaronder ARCADIS, heeft van de Vlaamse regering opdracht gekregen voor een omvangrijk pakket werkzaamheden, gericht op verbetering van de infrastructuur in de regio Antwerpen. Het consortium is samengesteld op basis van gelijkwaardigheid. Het consortium, dat opereert onder de naam Studiegroep Antwerpen Mobiel (SAM) en waartoe ARCADIS dochter GEDAS behoort, gaat de ontwikkeling, coordinatie en uitvoeringsbegeleiding verzorgen van een nieuw masterplan voor Antwerpen en omgeving, dat beoogt de mobiliteit in deze regio te verbeteren. Dat is nodig om de aantrekkelijkheid van de Antwerpse regio als woon- en werkgebied in stand te houden. De verwachte omzet van het consortium bedraagt EUR 100 miljoen in ruim 10 jaar.

Het plan omvat completering van de ring rondom Antwerpen door de aanleg van een tunnel onder de rivier De Schelde en een brug over de dokken in het havengebied van de stad. Verder omvat het project de verbetering en aanleg van toegangswegen en het doortrekken van tramlijnen tot buiten de stad in combinatie met park & ride faciliteiten. Daarnaast omvat het een vernieuwing en verbetering van sluizen en kanalen om meer transport via vrachtschepen mogelijk te maken en daarmee de wegen in en rondom de stad te ontlasten. Het totale plan wordt gebudgetteerd op EUR 1,4 miljard en moet in 2012 gerealiseerd zijn.

De multidisciplinaire aanpak en de ervaring met soortgelijke complexe projecten die binnen een strakke tijdsplanning uitgevoerd moeten worden, waren doorslaggevend in de keuze voor het consortium waar ARCADIS deel van uitmaakt. Het projectvoorstel van het consortium omvat een breed scala aan diensten en advisering op het gebied van onder meer civiele bouwkunde, ruimtelijke planning, stedenbouw, mobiliteit, milieu- en natuurbeheer, het opstellen van MER's, projectmanagement en financiële haalbaarheid. Dit laatste houdt eveneens in het verkennen van mogelijkheden voor private financiering door PPS-constructies om de verschillende deeltrajecten rendabel te maken.

Michiel Jaski, lid van de Raad van Bestuur over de verwerving van dit project: "Met dit grote project zullen we ruim 10 jaar betrokken zijn bij de infrastructurele ontwikkelingen rondom Antwerpen. Dat past uitstekend in onze strategie om in het segment infrastructuur sterk te groeien. Bovendien onderstreept het dat ARCADIS uitstekend gepositioneerd is om grote integrale infrastructuurprojecten aan te pakken."

FaxStart

ARCADIS is een internationale dienstverlenende kennisorganisatie op het gebied van infrastructuur, milieu, gebouwen en communications. Het werkgebied van de onderneming heeft altijd en overal ter wereld te maken met de verbetering van de woon- en werkomgeving. ARCADIS werkt vanuit sterke lokale marktposities aan integrale projecten voor publieke en private opdrachtgevers. Opgericht in 1888 behoort ARCADIS thans met circa 8000 medewerkers wereldwijd tot de top 10 in haar vakgebied.