Ministerie van Justitie

30.10.01

Kalsbeek wil informatievoorziening vreemdelingenketen sterk verbeteren

De Departementale Accountantsdienst (DAD) van het ministerie van Justitie is kritisch over de beheersing van het proces van informatieverwerking binnen de administratieve organisaties van de Immigratie- en Naturalisatiedienst, de Directie Personenverkeer en Consulaire Zaken van het ministerie van Buitenlandse Zaken en de Vreemdelingenkamers. De DAD stelt dat er meer waarborgen moeten komen binnen het proces van informatievoorziening. Uit het onderzoek van de DAD is overigens niet gebleken dat het in de periodieke rapportages aan de Tweede Kamer geschetste beeld zodanige tekortkomingen vertoont dat het in essentie zou afwijken van de feitelijke situatie. De betrokken organisaties hebben de opdracht gekregen de voorstellen van de DAD op korte termijn te implementeren. Alle aanbevelingen van de DAD worden derhalve overgenomen om daarmee de beleids- en sturingsinformatie in de vreemdelingenketen sterk te verbeteren. Dit schrijft staatssecretaris Kalsbeek van Justitie, mede namens de minister van Buitenlandse Zaken, in een brief aan de Tweede Kamer.

De DAD is door staatssecretaris Kalsbeek gevraagd, ten behoeve van het groot project 'Voorbereiding op en invoering van de Vreemdelingenwet 2000' onderzoek te doen naar het proces van informatieverzameling bij de drie betrokken organisaties. De DAD heeft hiertoe een alternatieve beoordelingsmethode gehanteerd die aansluit bij de nieuwe begrotingssystematiek VBTB (van Beleidsbegroting tot Beleidsverantwoording). De rapportage levert waardevolle aanknopingspunten op om de prestatie-indicatoren conform de VBTB-systematiek te kunnen verbeteren.

De DAD formuleert bij zijn bevindingen de maatregelen die nodig zijn om tot een adequate beleids- en sturingsinformatie te komen. Staatssecretaris Kalsbeek heeft inmiddels de betrokken organisaties de opdracht gegeven de maatregelen, zoals deze in het rapport staan, te implementeren. Voor de uitvoering van de plannen zal door elk van de organisaties een projectleider worden aangesteld. De DAD zal in het eerste kwartaal van volgend jaar opnieuw een controle uit te voeren om vast te stellen of de tekortkomingen inmiddels zijn hersteld. De DAD stelt dat pas na het nemen van de verbetermaatregelen er een positiever oordeel gegeven kan worden over de getrouwheid van de gegevens van de IND, de DPC en de Vreemdelingenkamer. Inmiddels heeft de DAD zijn goedkeuring verleend aan de ontwikkelde verbeterplannen van de betrokken organisaties. De DAD heeft daarbij aangegeven dat na de uitvoering van de in de plannen geformuleerde maatregelen een situatie ontstaat op grond waarvan bij een volgende controle een positief oordeel afgegeven kan worden.

Bevindingen

De accountantsdienst stelt ten aanzien van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) dat er nadere normen en procedures opgesteld moeten worden om de invoer van gegevens beter te laten verlopen. Zo kan voorkomen worden dat een processtap te laat of onjuist wordt ingevoerd hetgeen niet volledige beleids- en sturingsinformatie zou kunnen opleveren. Tevens zou er meer controle in de geautomatiseerde systemen moeten worden ingebouwd. De IND is inmiddels gestart met de implementatie van de aanbevelingen.

Verder geeft de DAD aan dat er ook verbetering aangebracht kan worden in gegevensverwerking van de Directie Personenverkeer en Consulaire Zaken (DPC) van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Deze afdeling is onder meer verantwoordelijk voor het opstellen van individuele ambtsberichten. De DAD stelt dat de informatie-voorziening over het proces van het verstrekken van individuele ambtsberichten gebrekkig verloopt. Ook hier betreft het een ontoereikende registratie en te weinig controle-instrumenten. De DPC voert inmiddels een Procesbewakingssysteem Ambtsberichten in.

Ook ten aanzien van de Vreemdelingenkamers constateert de DAD dat er meer controlepunten ingevoerd moeten worden om de procesadministratie beter te kunnen bewaken. Tevens zal er meer aandacht moeten komen voor de beschrijving van de administratieve organisatie rondom de rapportages. Ook met de Vreemdelingenkamers is afgesproken dat de aanbevelingen van de DAD worden opgevolgd.

Voor vragen of commentaar met betrekking tot de inhoud van deze pagina's kunt u terecht bij de Directie Voorlichting van Justitie, telefoon: (070) - 3706850,
email: voorlichting@best-dep.minjust.nl,
fax: (070) - 3707594

Laatst gewijzigd: 31-10-2001