CORDAID

SHO start Nationale Actie Afghanistan

S H O
Samenwerkende
Hulporganisaties

Persbericht

Den Haag, 30 oktober 2001

Giro 555 opengesteld voor hulp
SHO start Nationale Actie voor Afghanistan

De Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) starten een actie voor de miljoenen Afghaanse vluchtelingen, ontheemden en hulpbehoevenden. De bevolking van Afghanistan heeft de afgelopen jaren ernstig te lijden gehad onder oorlogen en honger door extreme droogte. De huidige bombardementen hebben opnieuw een grote stroom vluchtelingen op gang gebracht. Met de winter op komst is het zaak nú hulp te bieden. Zonder hulp komt het leven van honderdduizenden Afghanen in gevaar.

Afghanistan (totale bevolking 26 miljoen) heeft een van de grootste vluchtelingenpopulaties ter wereld. Geschat wordt dat ca. vier miljoen Afghanen gevlucht zijn naar het buitenland. Door de langdurige conflicten en de aanhoudende droogte is het sociale, economische en politieke systeem ernstige schade toegebracht. De infrastructuur in Afghanistan is zeer slecht. Door de huidige bombardementen zijn honderdduizenden mensen extra op de vlucht geslagen, zowel binnen als buiten de landsgrenzen. De vele ontheemden in Afghanistan zijn verstoken van water, voedsel, medische voorzieningen en onderdak. Via lokale partners/medewerkers voorzien de SHO de ontheemden van basisbehoeften. Maar er zijn niet genoeg middelen en binnen een maand start de winter. Gevreesd wordt dat honderdduizenden mensen in Afghanistan de winter niet zullen overleven als er geen grootschalige hulp komt. Ook maken de SHO zich zorgen over de vluchtelingen die er wel in zijn geslaagd de grens van Pakistan en Iran over te steken. De voorzieningen in de kampen zijn minimaal, in de nieuwe kampen in de grensgebieden zijn nauwelijks water- en voedselvoorzieningen.

De deelnemende organisaties van de SHO hebben reeds uitgebreide hulpprogramma.s in Afghanistan en omringende landen. Om de vluchtelingenstroom en de zich voltrekkende humanitaire ramp het hoofd te bieden is er grote behoefte aan voedsel, behuizing, water en sanitatie en gezondheidszorg. Met de inzamelingsactie hopen de SHO veel extra geld te ontvangen om zo de hulp voor de Afghaanse vluchtelingen uit te breiden en een humanitaire ramp te beperken. Een aantal organisaties zal het werk uitbreiden naar grotere en meer geisoleerde bevolkingsgroepen, zodra de omstandigheden dit toelaten (opening van de Afghaanse grenzen, toegang voor buitenlandse hulpverleners, grotere veiligheid).

Zie voor een beknopt overzicht van bestaande en geplande programma.s de bijlage.

Noot voor de redactie,