CDA

Jan Peter Balkenende: concept-verkiezingsprogramma sociaal en solide

CDA-leider Jan Peter Balkenende omschrijft het nieuwe concept-verkiezingsprogramma Betrokken samenleving, betrouwbare overheid als "sociaal en solide". Balkenende: "Paars biedt een verkeerde combinatie van overheids- en marktdenken. Dit programma stelt de samenleving centraal: de burger en zijn instellingen. Het CDA staat naast de burgers. Wij kiezen voor het oplossen van problemen die mensen in hun eigen leefomgeving ervaren -de wachtlijsten in de zorg, het tekort aan leraren, de onveiligheid op straat. In die zin is dit programma sociaal. Het programma is ook sociaal in inkomenspolitiek opzicht. Laat ik enkele voorbeelden geven. In het programma wordt veel geld uitgetrokken voor een gerichte lastenverlichting voor gezinnen, wonen en kinderopvang.

Sociaal is ook de forse investering in modern familie- en gezinsbeleid. Ook voor jonge gezinnen moet het mogelijk zijn keuzes te maken tussen werken, zorg voor de kinderen, scholing en vrije tijdsbesteding. Nu is die keuzemogelijkheid er vaak niet omdat tijd en geld daarvoor ontbreken. Daarom kiest het program voor hogere kinderbijslag, een algemene inkomensafhankelijke kinderkorting, en specifieke kinderkortingen voor kinderopvang en studie- en onderwijskortingen.

Het programma is om een aantal redenen solide te noemen. In de eerste plaats gaan wij uit van de reële trendmatige economische groei van 2, 25%. Als de economische vooruitzichten verder verslechteren zal dit cijfer wellicht nog in neerwaartse zin aangepast worden de komende maanden. Ook uit het oogpunt van rentmeesterschap - de aarde zo goed mogelijk achterlaten voor de volgende generaties - kiest het CDA voor aflossing van de torenhoge staatsschuld binnen een generatie. Verder hanteren wij de naar mij genoemde norm, die inhoudt dat 75% van de inkomstenmeevallers naar reductie van de staatsschuld gaat en 25% naar investeren in de kwaliteit van de samenleving. Lang voordat andere partijen aan de Zalmnorm gingen tornen, hebben wij deze Balkenende-norm bij de Financiële Beschouwingen van 1999 geïntroduceerd."

Het interview met Jan Peter Balkenende voor de programkrant kunt u downloaden door in de rechtermarge op het diskette-icoontje te klikken.