Ministerie van Justitie

30.10.01

Justitie gaat rontgenfotografie en echoscopie inzetten tegen drugskoeriers

Iemand die ervan wordt verdacht drugs in zijn lichaam te smokkelen (een zogenoemde bolletjesslikker) kan onderzocht worden door middel van rontgenfotografie of echoscopie. De officier van Justitie moet hiervoor toestemming geven. De Eerste Kamer is vandaag akkoord gegaan met een wetsvoorstel van minister Korthals van Justitie met die strekking.

Op grond van jurisprudentie is in de huidige praktijk onderzoek toegestaan in de natuurlijke openingen en holten van het lichaam terwijl minder belastend rontgen- of echoscopie-onderzoek niet mag worden toegepast. Dit betekent dat bij onderzoek naar bolletjesslikkers kostbare tijd verloren gaat. Bij verdenking van het slikken van bolletjes heeft onderzoek in de holten weinig zin en moet worden gewacht tot de drugs het lichaam via de ontlasting verlaten. De wet geeft een nieuwe regeling voor het onderzoek in en aan het lichaam. Hoofdregel is dat onderzoek aan het lichaam - dat wil zeggen het uitwendig schouwen van holten en openingen van het bovenlichaam - plaatsvindt op gezag van de hulpofficier van Justitie, terwijl onderzoek in het lichaam - o.a. inwendig onderzoek van openingen en holten, rontgenonderzoek en echoscopie - alleen plaatsvindt met instemming van de officier van Justitie. In de wet worden verder een aantal onderzoeksmethoden die bij het opsporingsonderzoek kunnen worden toegepast, zoals getuigenconfrontatie, speurhondenproef en plaatsing in een observatiecel, vastgelegd. De wijziging geeft ook de bevoegdheid om in het kader van onderzoek naar drugskoeriers een urinetest te doen en om in het kader van de vaststelling van de identiteit van een persoon te vragen en te zoeken naar diens Sofi-nummer.

Voor vragen of commentaar met betrekking tot de inhoud van deze pagina's kunt u terecht bij de Directie Voorlichting van Justitie, telefoon: (070) - 3706850,
email: voorlichting@best-dep.minjust.nl,
fax: (070) - 3707594

Laatst gewijzigd: 31-10-2001