Verbond van verzekeraars

Lisv wil richtlijnen voor reïntegratie arbeidsongeschikten

Het Lisv-bestuur wil meer aandacht voor reïntegratie van arbeidsongeschikten. Het instituut stelt voor dat het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) inspanningen van (langdurig) arbeidsongeschikten vastlegt in richtlijnen. Daarnaast moet het UWV periodieke gesprekken met ze voeren om het ontplooien van reïntegratie-activiteiten te stimuleren.

Deze gesprekken hoeven volgens het Lisv niet per se te gebeuren met een verzekeringsarts of arbeidsdeskundige. Het gaat vooral om een positieve en activerende benadering, waarbij iemands positie en omstandigheden en de mogelijkheden om weer aan het werk te gaan aan de orde komen. Want, zo stelt het instituut, arbeidsongeschikten zouden ook uit eigen beweging moeten kunnen aankloppen bij het UWV voor hulp bij reïntegratie.
Het Lisv is tot de aanbevelingen gekomen na bespreking van een aantal recent verschenen onderzoeken, onder meer de reïntegratie van (langdurig) WAO-gerechtigden. Op korte termijn moet er een onderzoek van start gaan naar de ontwikkeling en aansluiting tussen profielen van cliënten (zoals opleidingsniveau, belastbaarheid, kwalificaties en werkervaring) en de mogelijkheden op de arbeidsmarkt. De resultaten van dit onderzoek moeten worden meegenomen bij een nieuwe manier van werken bij het inkopen van reïntegratietrajecten.

De aanbevelingen van het instituut komen vlak voor het moment dat de uitvoeringsinstellingen (waaronder het GAK) worden gereorganiseerd. Per 1 januari 2002 worden ze samengevoegd tot het UWV. Het Lisv wil dat het UWV eisen en verwachtingspatronen tijdens de reïntegratieperiode duidelijker gaat vaststellen. Ook moet er nadrukkelijk en structureel aandacht worden geschonken aan nazorg. De medewerkers van het UWV kunnen dit volgens het Lisv doen door (telefonisch) vragen te beantwoorden van cliënten over rechtspositionele en andere aspecten van werkhervatting. Dit zou ervoor zorgen dat mensen die aan het werk zijn, ook aan het werk blijven.
Verder moet bij de bemiddeling van vrouwen naar een nieuwe werkkring meer rekening worden gehouden met een aantal specifieke aspecten. Uit diverse onderzoeken is gebleken dat vrouwen bij werkhervatting andere prioriteiten stellen dan mannen. Vrouwen vinden vooral de sfeer op het werk belangrijk en de mogelijkheden om het werk in te delen binnen de functie.

Bondig, oktober 2001

Ga een pagina terug