Ministerie van Buitenlandse Zaken

http://www.minbuza.nl/content.asp?Key=422622


---

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag Directie Veiligheidsbeleid Bezuidenhoutseweg 67 2594 AC Den Haag

Datum 30 oktober 2001 Auteur Alle Dorhout
Kenmerk DVB/VD-560/00 Telefoon 070-3486524
Blad /1 Fax 070-3485479
Bijlage(n) 1 E-mail alle.dorhout@minbuza.nl
Betreft Vraag van de heer Van Bommel over het ICRC en de hulpverlening aan Afghanistan.
C.c. -
Zeer geachte Voorzitter,

Onder verwijzing naar de brief van de Griffier Uwer Kamer d.d. 19 oktober 2001, kenmerk 2010201230, waarbij gevoegd waren de door het lid Van Bommel overeenkomstig Artikel 134 van het reglement van Orde van de Tweede Kamer bij U ingediende vragen, hebben wij de eer U als bijlage dezes ons antwoord op gestelde vragen aan te bieden.

De Minister De Minister voor

van Buitenlandse Zaken Ontwikkelingssamenwerking

Antwoorden van de heer Van Aartsen, Minister van Buitenlandse Zaken en mevrouw Herfkens, Minister voor Ontwikkelingssamenwerking, op vragen van het lid Van Bommel:

Vraag nr. 1:

Is het waar dat de Verenigde Staten vandaag bij de aanval op doelen in Afghanistan twee opslagplaatsen van het Rode Kruis hebben geraakt, waarin voedsel en dekens lagen opgeslagen? Is het waar dat op de daken van deze gebouwen duidelijk zichtbaar het teken van het Rode Kruis geschilderd was?

Antwoord:

Ja.

Vraag nr. 2:

Was er sprake van een doelbewuste aanval op deze opslagplaats? Zo ja hoe past dit binnen de strategie die ten grondslag ligt aan de aanvallen op Afghanistan? Zo nee, hoe verklaart u dat dit heeft kunnen gebeuren?

Antwoord:

Het Amerikaanse Ministerie van Defensie heeft verklaard dat in de pakhuizen naast de ICRC-gebouwen door de Taliban militaire goederen lagen opgeslagen. De aanvallen waren op deze pakhuizen gericht.

Vraag nr. 3:

Wordt humanitaire hulpverlening aan de burgerbevolking van Afghanistan verder belemmerd door de beschieting van deze opslagplaatsen? Zo ja, kunt u uw antwoord toelichten?

Antwoord:

In algemene zin wordt de humanitaire hulp aan de Afghaanse bevolking voornamelijk belemmerd door het Taliban-regime, dat voorraden van hulporganisaties ontvreemdt of geen toestemming verleent om de hulpgoederen op de bestemde plaats te krijgen. Deze situatie deed zich overigens al langer voor. Het is overigens uiteraard te betreuren dat hulpgoederen de beoogde bestemming niet bereiken.

Vraag nr. 4:

Op welke wijze zullen lokale of internationale NGO's die humanitaire hulpverlening bieden in Afghanistan worden gesteund, zoals de minister voor ontwikkelingssamenwerking bepleitte? Is de steun aan deze NGO's een effectieve manier om de humanitaire hulpverlening weer op te starten als de neutraliteit van hun activiteiten niet gewaarborgd kan worden?

Antwoord:

De minister voor ontwikkelings-samenwerking heeft NLG 70 miljoen toegezegd aan het UN Donor Alert. Hiervan wordt, om redenen van coördinatie, een deel via OCHA naar de NGO's gesluisd. Daarnaast heeft Nederland voor 2001 NLG 23 miljoen geraamd voor humanitaire hulp aan Afghanistan. Hiervan is een deel gealloceerd voor projecten op het gebied van humanitaire hulp van NGO's. Een deel was al uitgegeven vóór 11 september. Met Nederlandse fondsen worden al jaren NGO programma's in Afghanistan en in vluchtelingenkampen in de buurlanden ondersteund.

De humanitaire hulpverlening in Afghanistan heeft sinds 11 september nooit geheel stilgelegen. Lokale medewerkers van VN-organisaties en internationale en nationale NGO's zijn zo goed en zo kwaad als dat ging doorgegaan met hun werk. Ook vertrekken vrijwel dagelijks konvooien met hulpgoederen vanuit omringende landen naar Afghanistan. Er is geen reden te twijfelen aan de inzet van de door Nederland gesteunde organisaties om onder de moeilijke omstandigheden de hulp op de daarvoor bestemde plek te doen aankomen.

Vraag nr. 5:

Zijn er andere civiele inrichtingen die geraakt zijn door de huidige aanvallen. Zo ja, welke? Hoe past of paste dit binnen de strategie die ten grondslag ligt aan de aanvallen op Afghanistan?

Antwoord:

Er zijn blijkens mededelingen van de VS inderdaad per ongeluk enkele civiele objecten geraakt bij de aanvallen op militaire doelen.

Kenmerk DVB/VD-560/00
Blad /1
NOS Teletekst pagina 121, 15 oktober jl.

Informele bijeenkomst van de EU-ministers voor ontwikkelingssamenwerking op 10 oktober jl. te Brussel, waarvan melding gemaakt is in de brief van 15 oktober jl. van de minister van buitenlandse zaken, kamerstuk 27925, nr.3.

===