Wageningen Universiteit

Persbericht

22 oktober 2001, nr. 069

Ecologische effecten van transgene insectenresistente gewassen

In de landbouw worden planten zodanig geselecteerd dat zij eigenschappen hebben die gunstig zijn voor de mens: bijvoorbeeld veel vruchten van goede kwaliteit of een geringe vatbaarheid voor ziekten en plagen. Genetische modificatie is een relatief nieuwe toepassing waarvan niet op voorhand duidelijk is wat de directe en indirecte effecten zijn. Het veranderen van de genetische eigenschappen van gewassen heeft bijvoorbeeld invloed op de interacties die de planten hebben met hun omgeving. Op het symposium 'Insect-resistant transgenic plants in a multitrophic context', dat op dinsdag 30 oktober 2001 in Wageningen gehouden wordt, spreken internationale deskundigen over de effecten van transgene insecten-resistente gewassen op de interacties die deze planten hebben met hun omgeving. Het symposium komt voort uit een literatuurstudie die in opdracht van het ministerie van VROM is verricht naar de mogelijke ecologische gevolgen van de introductie van transgene insecten-resistente gewassen in een agro-ecologische context.

Planten staan aan de basis van de voedselketen. De eigenschappen van planten beïnvloeden niet alleen planteneters, zoals plaaginsecten, maar ook nuttige insecten zoals sluipwespen en roofvijanden. In de Verenigde Staten is bijvoorbeeld veel te doen over de teelt van genetisch gemodificeerde maïs en katoen, ofwel Bt-maïs en Bt-katoen, waarbij de planten het vermogen hebben gekregen zich tegen insectenvraat te verweren met een gifstof die afkomstig is van de Bt-bacterie (Bacilus thuringiensis). Het stuifmeel van de transgene maïs blijkt ook dodelijk voor rupsen van de Monarchvlinder, een populaire, niet-schadelijke vlinder. Hoewel de ecologische effecten hiervan nog niet geheel duidelijk zijn, is de vlinder nu al uitgegroeid tot een luis in de pels van de grote Amerikaanse biotechnologische bedrijven.

Tijdens het symposium zullen sprekers uit Amerika, Zweden, Zwitserland, Duitsland en Nederland een overzicht geven van de ecologische effecten van (transgene) insecten-resistente gewassen. Discussie vormt een belangrijk onderdeel van het symposium, waarbij de mogelijkheden en problemen van het gebruik van insecten-resistente transgene gewassen aan de orde kunnen komen.