Ingezonden persbericht


Datum
25 oktober 2001

Onderwerp
Loonmachine in aantocht voor iedereen

Vermeend en De Waal openen Week van de Loonwijzer

Op 30 oktober geven minister Vermeend (Sociale Zaken) en FNV-voorzitter De Waal de aftrap voor de 'Week van de Loonwijzer'. Het initiatief, waarbij FNV samenwerkt met de Universiteit van Amsterdam en Ilse, moet in januari een nieuwe digitale loonmachine opleveren met loonindicaties voor 400 beroepen. In de Week van de Loonwijzer wordt iedereen die werkt opgeroepen de vragenlijst op www.loonwijzer.nl in te vullen.

Ambtenaren van het ministerie van Sociale Zaken, beleidsmedewerkers van de FNV, onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam en dot-commers van Ilse geven in die week het goede voorbeeld. Vanaf 30 oktober vertrouwen zij gewapend met een loonstrookje hun gegevens toe aan de enquête van loonwijzer.nl. De initiatiefnemers verwachten dat aan het eind van dit jaar 40.000 personen hun loongegevens hebben ingevuld.

De loonwijzer is een direct vervolg op www.vrouwenloonwijzer.nl. Deze site ging op 17 mei van dit jaar de lucht in en trekt ruim 7.000 bezoekers per week.

De campagne rondom het invullen van www.loonwijzer is meertalig. Zo zijn er vanaf de Week van de Loonwijzer overal op het web banners in het Turks, Arabisch, Spaans en Nederlands die doorlinken naar de enquête.

De gegevens van alle invullers worden ingevoerd in een database die steeds wordt geactualiseerd. Vanaf januari 2002 kan iedereen via www.loonwijzer.nl zijn eigen loon vergelijken met beroepsgenoten. Naast de salarischeck geeft de site informatie over beste beroepen en beste bedrijven voor allochtoon, man, vrouw, oud, jong. Vanzelfsprekend komen daarbij ook de secundaire arbeidsvoorwaarden aan bod.

In CAO's wordt aangegeven wat in een bepaald bedrijf of bedrijfstak de minimumverdienste moet zijn. De salarischeck van www.loonwijzer.nl geeft aan wat er werkelijk wordt verdiend. Voor de initiatiefnemers, waaronder de FNV, is de loonwijzer de manier om inzicht te krijgen in honorering per sector, beroep, sekse, leeftijd en etniciteit. Daarmee hoopt de FNV goed beleid te maken om de loonongelijkheid tussen man, vrouw, allochtoon en autochtoon verder terug te brengen. "Deze loonongelijkheid is onacceptabel", zei staatssecretaris Verstand (Sociale Zaken) bij de opening van www.vrouwenloonwijzer.nl dit voorjaar.

Meer informatie:
FNV Voorlichting: Bianca Teeling, telefoon 020 581 65 51 Persvoorlichting Ministerie SZW, Bart Crouwers, 070 -333 40 63