TuinbouwNet

PT en LTO: vrije gasmarkt voor tuinbouw nog vol risico's

Het openstellen van de gasmarkt voor de tuinbouw per 1 januari 2002 is een risicovolle operatie. Volgens het Productschap Tuinbouw (PT) en LTO-Nederland is aan een aantal belangrijke randvoorwaarden niet voldaan om volgend jaar met een gerust hart de vrije gasmarkt op te gaan. PT en LTO willen van Economische Zaken (EZ) de zekerheid dat de overgang voor de tuinbouw zonder ernstige problemen verloopt en vragen in een brief om een spoedoverleg met minister Jorritsma.

Ongeveer 1000 tuinbouwbedrijven in ons land kunnen met ingang van 1 januari 2002 zelf kiezen waar ze hun gas inkopen. Het gaat hierbij om bedrijven die meer dan 835.000 kubieke meter gas per jaar verbruiken. De toezichthouder van de liberalisering van de gasmarkt, de Dienst Toezicht Energie (DTe), heeft vorig jaar al gesteld dat bij de overgang in 2002 alle noodzakelijke technische voorzieningen aanwezig dienen te zijn en dat zowel aanbieders als afnemers voldoende keuzevrijheid hebben om marktconform te handelen. Met name transparantie en tijdigheid werden toentertijd door de DTe veelvuldig genoemd.

Geen duidelijkheid
Volgens PT en LTO schort het op dit moment vooral aan duidelijkheid. In hun brief aan de minister stellen ze allereerst dat er nog veel vragen zijn over de interpretatie van de DTe over de gasaansluiting van nuts-warmtekrachtkoppeling (wkk). Ook is nog veel onduidelijkheid over het opzeggen van bestaande gascontracten tussen tuinders en energiedistributiebedrijven. "Binnen een tijdsbestek van één maand doet de DTe hierover volstrekt tegenstrijdige uitspraken", zo schrijven beide organisaties in de brief aan de minister.

Bemetering stagneert
Verder stagneert de bemetering die per 1 januari aanstaande noodzakelijk is. DTe en de netbeheerders verschillen nog altijd van mening of het meten van gas tot het zogenaamde "vrije domein" behoort. Ook geeft de DTe aan dat de regeling voor de bemetering onderdeel is van de Technische Voorwaarden van de gastransportbedrijven. De toezichthouder zal op korte termijn meedelen of deze voorwaarden nog aangepast moeten worden. De Europese Commissie zou deze voorwaarden volgens de DTe eveneens nog moeten beoordelen.
De inschatting van PT en LTO-Nederland is dat de helft van de benodigde gasmeters niet vóór 1 januari 2002 is aangepast of vervangen. Volgens beide organisaties levert een praktische oplossing om tijdelijk met zogenaamde profielen te werken grote risico's op, zowel op juridisch, financieel en technisch vlak.

Tariefsysteem
Gasunie en DTe zijn het verder niet eens over de nieuwe tarieven en tariefstructuren voor het transport van het gas. De Gasunie heeft aangegeven het fundamenteel oneens te zijn met de handelswijze van DTe en is zelfs een juridische procedure gestart. Hierdoor blijft het voor de tuinders onduidelijk hoe de tarieven en de tariefstructuur er uit komen te zien en kunnen zij zich hier niet op voorbereiden. Een tuinder moet ingrijpende bedrijfsaanpassingen doen en het rendement van deze investering is niet door te rekenen vanwege het ontbreken van de tarieven en tariefstructuren. Ook de energiebesparende maatregelen die al door tuinders zijn doorgevoerd kunnen hierdoor in gevaar komen, zo zeggen PT en LTO.