Rijksuniversiteit Groningen

Filosofisch project krijgt 'Parelsubsidie'

Het project 'How to conceive of scientific progress in economics' krijgt de Parelsubsidie van het College van Bestuur van de RUG. Dit project hoort bij de onderzoekgroep Theoretische Filosofie onder leiding van prof.dr. Theo Kuipers, die vorig jaar uitzonderlijk positief werd beoordeeld door een visitatiecommissie van de VSNU. De subsidie bestaat uit f 200.000,-, waarmee de Faculteit der Wijsbegeerte de assistent-in-opleiding (AIO) drs. Menno Rol kan aantrekken.

Het CvB honoreert zo de uitstekende beoordeling die een internationale commissie in 2000 gaf. Toen kreeg Theoretische Filosofie op alle vier criteria van kwaliteit, productiviteit, relevantie en levensvatbaarheid de kwalificatie 'excellent'. Van de 34 filosofische onderzoekgroepen in Nederland evenaarde alleen de Utrechtse groep Semantiek deze 'score'. Overigens behaalden ook de beide andere Groningse groepen bij de faculteit een zeer goed resultaat, zodat het wijsgerig onderzoek aan de RUG, net als in 1995, wederom als beste in Nederland te boek staat. In de woorden van de internationale commissie: 'extremely high quality'.

Vooruitgang in de economische wetenschap?

Het 'Parelsubsidie-project' past in het onderzoekprogramma 'Structuren in kennis en kennisverwerving' van Kuipers' groep. Het onderzoek van Menno Rol betreft de vraag welk concept van wetenschappelijke vooruitgang van toepassing is op de economische wetenschap. Rol gaat zich richten op de verschillende wetenschapsfilosofische opvattingen over vooruitgang in de wetenschap en met name in de theoretische economie. Rol (41) haalde zijn kandidaatsexamen filosofie in 1984, waarna hij ging werken in het economie-onderwijs. Twee jaar geleden hervatte hij zijn oorspronkelijke studie en voltooide deze begin dit jaar. /GG

Meer informatie: prof.dr. Theo Kuipers, tel. (050)363 61 51 (werk), of Menno Rol, tel. (050)363 61 48 (werk).