Nederlandse Vereniging van Banken

29/10/01
DOORBRAAK IN KWESTIE EUROPEES BETALINGSVERKEER

Amsterdam, 29 oktober 2001

DOORBRAAK IN KWESTIE EUROPEES BETALINGSVERKEER

Voorstel van de bankverenigingen aan de Europese commissie: ordelijke en efficiënte eenheidsmarkt voor betaaldiensten in 2005 gerealiseerd; snelle daling van tarieven.

De nationale bankverenigingen in Europa hebben afgelopen vrijdag via hun in Brussel gevestigde Federatie een dringend beroep gedaan op de instituten van de Europese Unie om het voorstel voor een Verordening inzake Grensoverschrijdende Betaaldiensten in te trekken. Deze Verordening zou de banken verbieden om, ingaande 2002, voor het grensoverschrijdend betalingsverkeer een hogere provisie in rekening te brengen dan voor binnenlandse betalingen. De banken willen zich verplichten in de periode tot 2005 alle technische voorzieningen te treffen die nodig zijn voor een ordelijke en efficiënte eenheidsmarkt voor betaaldiensten. In samenhang daarmee verklaarden de Bankfederatie en de nationale bankverenigingen zich bereid om hun leden met klem te adviseren niet meer in rekening te brengen dan vastgestelde maximumbedragen. Deze maximumbedragen hebben betrekking op de opslag voor de grensoverschrijdende elementen van een betaaltransactie. In een aantal stappen wordt die opslag tot nul afgebouwd, zodat de door nieuwe infrastructuur gerealiseerde efficiëntiebesparingen ten goede komen aan de klant.

Daarmee zou dan de Verordening de wereld uit zijn, die de banken verbiedt om voor grensoverschrijdend betalingsverkeer meer te rekenen dan voor de vergelijkbare binnenlandse betaaltransactie. De banken hadden eerder al zeer grote bezwaren aangetekend tegen dit in juli jl. door Commissaris Bolkestein ingediende voorstel omdat het ingrijpt op de vrijheid van prijsvorming en op de concurrentieverhoudingen. De Verordening zou bovendien belemmerend werken op de ontwikkeling van een geïntegreerde financiële markt waarvan de eenheidsmarkt voor betalingsverkeer onderdeel uitmaakt. Ook hebben de banken de Europese Commissie geconfronteerd met een groot aantal, door niemand gewenste, neveneffecten van de Verordening.

De ontwikkeling van betaalinfrastructuur voor de eenheidsmarkt vraagt vernieuwingen op het terrein van onder meer standaardisatie, systemen en clearing. Ingrijpende aanpassingen bij de banken zelf en in mindere mate in administraties van hun klanten zullen als gevolg daarvan noodzakelijk zijn.

De in het voorstel van de bankverenigingen opgenomen maximumbedragen zijn een opslag voor de grensoverschrijdende elementen van een betaaltransactie. De opslag wordt in het ingediende voorstel in enkele stappen teruggebracht tot nihil per 1 januari 2006.

Het volledige schema van maximale opslagen is:

Grensoverschrijdende overschrijvingen binnen de Europese Unie die geautomatiseerd verwerkbaar zijn via "straight through processing" (doordat opdrachtgever volledige en correcte informatie levert); bedrag tot 12.500 Euro:


1 juli 2002 12 Euro

1 januari 2004 8 Euro

1 januari 2005 4 Euro

1 januari 2006 Nihil *).


Opnamen in Euro bij geldautomaten in een ander E.U.-land:


1 juli 2002 3 Euro

1 januari 2004 2 Euro

1 januari 2005 1 Euro

1 januari 2006 Nihil *).



*) Voor banken in landen (zoals Nederland) waar de tarieven voor nationaal betalingsverkeer nihil of nagenoeg nihil zijn, moet het evenwel zijn toegestaan dat een adequate vergoeding aan de klant in rekening wordt gebracht

De bankverenigingen en hun federatie hebben zich verplicht tot uitvoering van hun voorstel indien de Europese Commissie zich ermee akkoord verklaart en de Verordening intrekt. Ook is de instemming van nationale mededingingsautoriteiten noodzakelijk.

Bijlage:
Conclusies Board of the European Banking Federation (EBF) 26-10-2001: