European Commission

IP/01/1516

Brussel, 30 oktober 2001

Commissie verbiedt overname Sidel door Tetra Laval Group

De Europese Commissie heeft besloten de operatie te verbieden waarbij de Franse onderneming Sidel SA wordt overgenomen door Tetra Laval BV - zelf een onderdeel van de Zwitserse Tetra Laval Group, de eigenaar van de Tetra Pak verpakkingsdivisie. Door deze overname zou Tetra's machtspositie op het gebied van kartonverpakkingen worden samengevoegd met Sidels leidende positie op de markt voor
PET-kunststofverpakkingsmachines. Daardoor zou er een machtspositie ontstaan op de markt voor PET-verpakkingsmachines, met name de markt voor stretch blow moulding (SBM) machines die gebruikt worden voor het verpakken van 'gevoelige producten' - vruchtensappen, vloeibare zuivel, dranken met vruchtensmaak en ice tea. Ook zou de fusie Tetra's machtspositie in de sector kartonverpakkingen nog versterken en zodoende de concurrentie op het gebied van verpakkingen van vloeibare stoffen verminderen - ten koste van innovatie, keuze en concurrerende prijzen. De toezeggingen die Tetra Laval deed, volstonden niet om de bezwaren van de Commissie op dit punt weg te nemen.

Tetra is de onbetwiste wereldleider op het gebied van kartonverpakkingen, met een Europees marktaandeel van meer dan 80%. Sidel is dan weer de grootste producent van PET-verpakkingsmachines en vooral stretch blow moulding (SBM) machines.

Uit het grondige onderzoek van de Commissie is gebleken dat het samengaan van de marktleider voor kartonverpakkingen met de belangrijkste producent van PET-verpakkingsmachines in de Europese Economische Ruimte (EER) een machtspositie zou doen ontstaan op de markt voor PET-verpakkingsmachines, vooral SBM-machines voor 'gevoelige producten'. Tegelijk zou ook de machtspositie worden versterkt op de EER-markt voor zowel aseptische kartonverpakkingen als de daarvoor gebruikte verpakkingsmachines. Aseptische verpakkingen worden gebruikt voor producten die zonder koelen lang bewaard kunnen worden.

Voor het verpakken van vloeibare levensmiddelen zijn er vier belangrijke verpakkingsmaterialen: karton, kunststof (o.m. PET en HDPE ), blik en glas. Marktonderzoek, afnemers en concurrenten zijn het er over eens dat het gebruik van PET voor 'gevoelige producten' in de komende jaren sterk toe zal nemen, als gevolg van consumentenvoorkeuren. Producten die 'gevoelig' zijn voor blootstelling aan licht of zuurstof, zijn onder meer vloeibare zuivel, vruchtensappen, dranken met vruchtensmaak, iced tea en koffiedranken.

De Commissie gelooft dat, zelfs al zijn pet- en kartonverpakkingsmachines vandaag nog afzonderlijke relevante productmarkten, het hier nauw verwante, aangrenzende markten betreft die tot dezelfde bedrijfstak behoren: verpakking van vloeibare levensmiddelen. Pet- en kartonverpakkingen zijn technisch substitueerbaar omdat petverpakkingen kunnen dienen als alternatief voor alle producten waarvoor momenteel kartonverpakkingen worden gebruikt. Nu al worden pet en karton gebruikt als verpakkingsmaterialen voor gemeenschappelijke productsegmenten (vloeibare zuivel, sappen, dranken met vruchtensmaak en tee-/koffiedranken).

Uit eerdere beschikkingen van de Commissie, die bevestigd werden door het Europees Hof van Justitie (zaak C-333/94 TetraPak vs. Commissie), was al gebleken dat Tetra over een machtspositie beschikt zowel op de markt van aseptische kartonverpakkingen als die van de desbetreffende verpakkingsmachines.

Wanneer Tetra's machtspositie voor kartonverpakkingen nu zou worden samengevoegd met Sidels leidende positie inzake petverpakkingsmachines, zou de fusieonderneming de mogelijkheid én de stimuli krijgen om haar machtspositie inzake kartonverpakkingen te gebruiken als een hefboom voor het verwerven van een machtspositie in de sector petverpakkingsmachines. Voorts zou Tetra, nu Sidel als concurrent op een nauw verwante markt wordt uitgeschakeld, haar bestaande machtspositie inzake kartonverpakkingen nog versterken.

De machtspositie van de nieuwe onderneming op twee nauw verwante markten zou onderling nog verder versterkt worden, met als gevolg een verhoging van de toegangsdrempels en een beperking van de concurrentie op de totale EER-markt voor aseptische en niet-aseptische verpakkingen van 'gevoelige producten'.

Deze analyse van de Commissie werd nog versterkt door het feit dat het Europese afnemers aan kopersmacht ontbreekt. De grootste afnemer vertegenwoordigt immers niet meer dan 5% van de omzet, terwijl het merendeel van de afnemers kleine of middelgrote ondernemingen zijn. Voorts heeft de Commissie klachten ontvangen van diverse afnemers en concurrenten. Ook concurrenten uit de pet- en kartonsector, onder wie het Noorse Elopak en de Duitse bedrijven SIG en Krones, zijn kleine ondernemingen en zullen, naar het zich laat aanzien, geen concurrentiedruk uit kunnen oefenen op Tetra/Sidel.

Op 9 oktober 2001 heeft Tetra een aantal toezeggingen voorgesteld die aan deze bezwaren moesten tegemoetkomen; deze waren evenwel ontoereikend. Omdat het ernstige mededingingsbezwaren betrof en Tetra niet in staat bleek die weg te nemen, had de Commissie geen andere keuze dan de fusie te verbieden.

Gezien de bijzondere omstandigheden die ontstaan zijn doordat Tetra Laval ondertussen nagenoeg alle Sidel-aandelen heeft verworven, is de Commissie bereid naar praktische regelingen te zoeken die daadwerkelijke concurrentie moeten helpen herstellen.

Achtergrond

Tetra Laval BV (Tetra), de aanmeldende partij, maakt deel uit van een Zwitserse ondernemingengroep die in privé-handen is. Deze groep houdt zich bezig met ontwerp en productie van machines, hulpstoffen en nevendiensten voor de verwerking, verpakking en distributie van vloeibare levensmiddelen (bekend als de verpakkingsdivisie Tetra Pak). Tetra is onder meer actief in traditionele kartonverpakking - waar het wereldmarktleider is - en is daarna ook beperkt actief in de sector kunststofverpakking (met name via Dynaplast). Tetra levert ook machines, systemen, accessoires en hulpstoffen voor de zuivelproductie en veeteelt (onder de naam DeLaval).

Sidel SA (Sidel) is een Franse onderneming die verpakkingsmachines en
-systemen ontwerpt, met name blaasmachines, barrier-technologie en afvulmachines voor petflessen. Sidel is wereldleider voor de productie en levering van blaasmachines (SBM-machines). Daarnaast is de onderneming actief op het gebied van engineering van transportsystemen, verpakken en palletiseren, gezondheid en cosmetica.

Op 27 maart 2001 heeft Tetra via haar Franse dochter Tetra Laval SA een overnamebod op Sidel SA uitgebracht. De voorgenomen acquisitie werd op 18 mei 2001 bij de Commissie aangemeld met het oog op de goedkeuring ervan. Op 5 juli 2001 heeft de Commissie de tweede fase van haar onderzoek ingezet.