European Commission

IP/01/1515

Brussel, 30 oktober 2001

Voorwaardelijke goedkeuring door Commissie van fusie tussen Braziliaanse ijzerertsproducenten

De Commissie heeft het licht op groen gezet voor de geplande overname van de gemeenschappelijke zeggenschap over de Braziliaanse ijzerertsonderneming Caemi door CVRD, een andere Braziliaanse ijzerertsproducent, en de Japanse handelsonderneming Mitsui. De Commissie stelde vast dat de transactie geleid zou hebben tot het ontstaan of de versterking van een machtspositie op de markt van de overzeese handel in ijzerertspellets. De partijen bij de fusie hebben zich er evenwel toe verbonden het belang van 50% van Caemi in QCM, een Canadese ijzerertsproducent, af te stoten, waardoor de bezorgdheden van de Commissie uit mededingingsoogpunt uit de weg worden geruimd.

In het kader van de voorgenomen transactie zullen Companhia Vale do Rio Doce (CVRD) en Mitsui & Co. Ltd (Mitsui) de gezamenlijke zeggenschap verwerven over Caemi Mineração e Metalurgia SA (Caemi). De belangrijkste activa van Caemi behelzen een Braziliaanse ijzerertsmijn Mineração Brasilieras Reunidas (MBR) en een aandeel van 50% in de Canadese ijzerertsproducent Quebec Cartier Mining Company (QCM).

Mitsui bezit reeds 40% van de stemgerechtigde aandelen van Caemi. In een eerste fase zal Mitsui de overblijvende 60% van de stemgerechtigde aandelen van Caemi, die thans in particuliere handen zijn, verwerven. In een tweede fase zullen 50% van de stemgerechtigde aandelen van Caemi worden overgenomen door CVRD.

De transactie werd op 18 juni 2001 ter goedkeuring aangemeld in de Europese Economische Ruimte - de 15 lidstaten van de Europese Unie plus Noorwegen, IJsland en Liechtenstein - omdat de omzet van de fuserende ondernemingen in Europa hoger is dan de plafonds die zijn vastgesteld in de fusieverordening, de wetgeving van de EU inzake fusiecontrole. Op 3 juli 2001 besloot de Commissie een diepgaand onderzoek in te stellen.

De fusie zal de mededinging beïnvloeden op het vlak van de levering van ijzererts, dat bijna uitsluitend voor de staalverwerking wordt gebruikt. Het wordt in drie vormen verkocht: sinterfijnerts, ertsklompen en pellets. Het grootste deel van het ijzererts wordt, in zijn drie vormen, gebruikt voor de verwerking tot staal, volgens de klassieke zuurstofovenmethode. Een gedeelte ("directe reductie"-ijzererts genoemd) wordt evenwel in de vorm van klompen en pellets verkocht voor de productie van staal waarbij een elektrische boogoven wordt gebruikt.

De impact van de fusie op de mededinging werd onderzocht op het gebied van het "overzeese" ijzererts, aangezien de West-Europese staalproducenten - bij gebrek aan een lokaal aanbod - nagenoeg uitsluitend afhangen van ijzererts dat geïmporteerd wordt uit mijnen die zich ver van Europa bevinden. Het per schip vervoerde ijzererts vertegenwoordigt ongeveer 45% van de totale handel in ijzererts, en de belangrijkste overzeese leveringsbronnen bevinden zich in Brazilië en Australië.

Voor de overzeese handel is toegang tot specifieke infrastructuur vereist, zoals speciaal spoorwegvervoer dat geschikt is voor het vervoer van zeer grote tonnages en diepzeehavens.

CVRD is 's werelds grootste producent op de overzeese markt van sinterfijnerts en ijzerertspellets, gevolgd door de Australische mijnbouwondernemingen Rio Tinto en BHP.

Het onderzoek van de Commissie liet zien dat de voorgenomen transactie zou leiden tot het ontstaan, zo niet de versterking, van een machtspositie op de overzeese markt van ijzerertspellets; de nieuwe entiteit zou na de fusie een uitzonderlijk hoog aandeel op deze markt hebben. Uit het onderzoek bleek dat de overblijvende concurrenten, voornamelijk Rio Tinto en BHP, alsmede de kleinere Zweedse onderneming LKAB, naar alle waarschijnlijkheid niet veel daadwerkelijke invloed zullen kunnen uitoefenen op het marktgedrag van Mitsui/CVRD/Caemi. Wegens soortgelijke redenen concludeerde de Commissie dat de transactie ook zou leiden tot het ontstaan of de versterking van een machtpositie op de overzeese markt van directe reductie-ijzererts.

Op 5 oktober 2001 boden de partijen twee verbintenissen aan teneinde de door de Commissie vastgestelde concurrentieproblemen weg te werken. De eerste omvatte het aanbod om het 50%-belang van Caemi in QCM af te stoten, waardoor de "overlapping" tussen de activiteiten van CVRD en Caemi op het gebied van de productie van ijzerertspellets verdwijnt. Daardoor worden de bedenkingen van de Commissie op het gebied van de mededinging met betrekking tot de levering van deze producten, alsook het directe reductie-erts, uit de weg geruimd. Deze conclusie werd bereikt op grond van marktenquêtes - gericht aan de concurrenten en afnemers van de fuserende ijzerertsondernemingen - met betrekking tot zowel de toekomstige levensvatbaarheid van QCM als de mogelijkheid van dit bedrijf om een daadwerkelijke concurrent te worden op de betrokken markten.

De tweede verbintenis omvatte het aanbod van de fuserende ondernemingen om een nieuwe onderneming op te richten - "New Caemi" genaamd - waarin MBR, de Braziliaanse ijzerertsonderneming van Caemi, en Ferteco, een ijzerertsonderneming die CVRD onlangs heeft verworven van de Duitse staalproducent Thyssen Krupp, zouden worden opgenomen. Hoewel Mitsui en CVRD beiden een gelijk aandeel zouden hebben in de eigendom van de nieuwe onderneming en een gelijk aantal leden van de raad van bestuur zouden kunnen benoemen, zou Mitsui een beslissende stem hebben, die alleen onderworpen zou zijn aan het recht van CVRD om haar veto te stellen tegen fundamentele wijzigingen van de bedrijfsactiviteiten van New Caemi. De Commissie vond deze verbintenis evenwel niet nodig voor de goedkeuring van de transactie, aangezien de concurrentieproblemen volledig werden uitgeschakeld door de afsplitsing van QCM.

De betrokken ondernemingen

CVRD is een gediversifieerde mijnbouwonderneming met hoofdkantoor in Rio de Janeiro, Brazilië. Zij is 's werelds grootste ijzerertsproducent en de belangrijkste leverancier van ijzererts in Europa. CVRD heeft ook aanzienlijke belangen in de verwante commerciële transportinfrastructuur, met name het spoorvervoer en havenactiviteiten. Sinds 1999 heeft CVRD de zeggenschap of gezamenlijk zeggenschap over de Braziliaanse ijzerertsondernemingen Samitri, Socoimex en Samarco. Eerder dit jaar kocht zij de Braziliaanse ijzerertsonderneming Ferteco van Thyssen-Krupp. Met de overname van Caemi zal CVRD de zeggenschap hebben over alle Braziliaanse mijnbouwondernemingen die ijzererts uitvoeren.

Mitsui, met hoofdzetel in Tokio, is een Japans handelsconcern. Het drijft wereldwijd handel in verschillende grondstoffen waaronder ijzererts. Mitsui heeft minderheidsaandelen in een aantal ijzerertsondernemingen, waaronder een aanzienlijk aandeel in 's werelds tweede grootste ijzerertsmijn, Robe River in Australië. De onderneming heeft ook een meerderheidsbelang in een kleine Indische ijzerertsproducent.

Caemi is een Braziliaanse houdstermaatschappij met hoofdkantoor in Rio de Janeiro die aandelen bezit in een aantal Braziliaanse en Canadese mijnen die ijzererts alsook andere metalen en ertsen produceren. Caemi heeft ook participaties in een aantal verwante logistieke activiteiten. Zij is de vierde grootste ijzerertsproducent ter wereld.