Provincie Drenthe

Nota bestuursfuncties gereed

Assen, 30 oktober 2001
Persberichtnummer 01-107



Het college van gedeputeerde staten wil aan het begin van elke bestuursperiode alle commissariaten opnieuw beschouwen. Dat is de belangrijkste aanbeveling in de nieuwe nota Bestuursfuncties. Reden voor deze regelmatige heroverweging is dat het college kan bepalen of ondertussen geen gevaar van ongewenste belangenverstrengeling is ontstaan.
De provincie heeft benoemings- of voordrachtsrecht in de Raad van Commissarissen (RvC) van de Waterleidingsmaatschappij Drenthe (WMD), Groningen Airport Eelde (GAE), de Noordelijke
Ontwikkelingsmaatschappij (NOM) en de Aufsichtsrat van het Europark Coevorden. Een aantal actuele ontwikkelingen in het rijksbeleid is aanleiding geweest om de bestaande nota Bestuursfuncties uit 1992 te herijken.

In de nieuwe nota zijn uitgangspunten geformuleerd waardoor een goede afweging gemaakt kan worden of provinciaal bestuurders bepaalde functies kunnen bekleden of juist niet. Diverse bestuursfuncties komen aan de orde zoals commissariaten, stichtingsbesturen, besturen van gemeenschappelijke regelingen en diverse vormen van overleg.

GS geven te kennen dat zij aan het eind van deze zittingsperiode geen provinciaal bestuurder meer voordragen in de RvC van GAE om ongewenste belangenverstrengeling te voorkomen. De commissarisfunctie bij de GAE zal op termijn door een derde moeten worden ingevuld. De commissaris van een vennootschap moet op grond van de wet het ondernemingsbelang dienen. Dit kan op gespannen voet staan met het lidmaatschap van GS, die meerdere belangen moeten dienen. Met name de te wijzigen luchtvaartwet geeft daartoe aanleiding. Het is de bedoeling dat GS van Drenthe in de toekomst bevoegd gezag zullen worden in de vergunningsprocedures voor het vliegveld. In dat geval zal sprake zijn van een functie die niet door één persoon kan worden gedragen. Het behartigen van het commerciële bedrijfsbelang van GAE vormt voor derden geen probleem.
Het college ziet geen reden voor de gedeputeerde Sipke Swierstra om zich direct terug te trekken uit de RvC van GAE. In het verleden heeft de commissarisfunctie niet tot problemen geleid. Bovendien zitten er ook bestuurders van de gemeente en provincie Groningen in de Raad. Een eenzijdige terugtrekking zou het ondernemingsbelang niet ten goede komen. De provincie Drenthe is aandeelhouder in het vliegveld. Ook bij de andere commissariaten plaatst het college op dit moment geen vraagtekens. Ze worden bij het begin van de volgende collegeperiode opnieuw bekeken.

De overige bestuursfuncties leveren geen problemen op. Wel heeft het college actie ondernomen om de statuten van Stichting Erfgoedhuis van Drenthe te wijzigen. In de Raad van Toezicht van de stichting zitten op dit moment twee - niet tot het
provinciaal bestuur behorende - personen als gevolmachtigden van het college van GS. Met name vanwege de toekomstige subsidierelatie is deze vertegenwoordiging in de Raad van Toezicht niet toelaatbaar.

Op 21 november a.s. behandelt de statencommissie voor Bestuur, Financiën en Economie de nieuwe nota Bestuursfuncties.



Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Stafgroep Communicatie van de provincie, telefoonnummer (0592) 365265, faxnummer (0592) 357188
E-mail: communicatie@drenthe.nl