Ingezonden persbericht


Utrecht, 30 oktober 2001

Persbericht

13 cent extra voor biologische melk, vernietigd i.v.m. MKZ

De vijf biologische bedrijven, die tijdens de MKZ-crisis zijn geruimd, krijgen 13 cent per liter extra voor de melk die is vernietigd. Dit heeft het ministerie van LNV aan Platform Biologica bekend gemaakt. Het gaat om de melk in de periode vanaf dat de bedrijven verdacht waren tot het moment dat de bedrijven geruimd zijn.

In eerste instantie zou er voor de melk van biologische bedrijven geen extra vergoeding worden toegekend. Omdat de marktprijs van biologische melk vanwege de meerkosten gemiddeld 13 cent hoger is dan die van gangbare melk heeft Platform Biologica bij de beleidsmakers direct gepleit voor een hogere vergoeding. Ook Piet Boons, één van de getroffen boeren tijdens de MKZ-crisis en tevens voorzitter van de vereniging van biologische melkveehouders Natuurweide, heeft veel lobbywerk verricht voor een hogere vergoeding.

Alhoewel het om relatief kleine bedragen gaat ziet Platform Biologica dit als een belangrijk signaal van het Ministerie dat de meerwaarde van biologische landbouw ook bij de schadevaststelling wordt erkend. Overigens is bij de schadevaststelling geen meerwaarde toegekend aan biologisch vee. Ook hiervoor heeft Platform Biologica gepleit. Het Verenigd Koninkrijk kent bij de schadevaststelling wel een meerwaarde toe aan biologisch vee.

Meer informatie voor de redactie:


- Platform Biologica, Ellen Winkel, 030-2339982

- Zie ook onze website, www.platformbiologica.nl. Hierop vindt u onder andere de EKO-monitor met informatie over recente trends en marktontwikkelingen
Platform Biologica
Postbus 12048
3501 AA Utrecht
T 030-2339970, direct 2339982
F 030-2304423