Gemeente Nijmegen

Ateliers, woon/werkruimtes en culturele bedrijvigheid in Krayenhoffkazerne

Na een uitgebreide afweging van voor- en nadelen van drie varianten voor de Krayenhoffkazerne heeft het college vandaag zijn keuze bekendgemaakt: het plan van Woonstichting Portaal, waarin minimaal 30 kunstenaarsateliers en een aantal artistiek-commerciële ruimtes gecombineerd worden met woon/werkruimtes. Dit plan ademt de sfeer van een cultureel bedrijfsverzamelgebouw, dat toegankelijk en aantrekkelijk is voor publiek, onder andere door het toevoegen van een grand-café.

Drie varianten
Bij de ontwikkeling van het Limos-terrein was vanaf het begin een 'culturele Krayenhoffkazerne' het uitgangspunt. Tejater Teneeter nam destijds in samenwerking met Woonstichting Portaal het initiatief om de kansen voor een culturele invulling van deze kazerne te onderzoeken. Doordat Teneeter haar activiteiten door een subsidiestop van het Rijk niet kon doorzetten, werd aan de Stichting DAK, De Lindenberg (in samenwerking met het Steigertheater) en Woonstichting Portaal gevraagd met nieuwe plannen te komen om een culturele inrichting toch mogelijk te maken. Elk van de voorgestelde plannen heeft aantrekkelijke kanten. Bij het maken van de keuze hebben de volgende aspecten een rol gespeeld: de bijdrage die het plan kan leveren aan het culturele en stedelijke klimaat, het (monumentale) belang van het gebouw, de betekenis voor de omgeving en de financiële consequenties.

DAK
Stichting Dak heeft een plan voorgelegd waarin 35 ateliers, 10 kantoren en een projectruimte/theaterwerkplaats zijn ondergebracht. Ondanks het feit dat dit plan een nieuw fenomeen binnen de bestaande Nijmeegse culturele voorzieningen is, is de keuze hier niet op gevallen. De redenen hiervoor zijn -grof samengevat- het tamelijk besloten karakter van de activiteiten en de financiële onderbouwing. Inhoudelijk kan het plan van DAK worden gerealiseerd via een andere optie.

Lindenberg en Steigertheater
De Lindenberg heeft in combinatie met het Steigertheater een plan ontwikkeld, waarin de langgekoesterde wens om samen te gaan, gestalte krijgt. Het voorgestelde plan met onder andere drie theaterzalen en andere benodigde ruimtes is naadloos in te passen in de Krayenhoffkazerne en cultureel een aantrekkelijk plan. Het is echter financieel niet haalbaar om het op de Limos te realiseren. De gemeente zal in overleg met de Lindenberg en het Steigertheater onderzoek doen naar een gezamenlijke locatie elders in de stad of naar de mogelijkheden van herontwikkeling op de huidige locatie van de Lindenberg.

Portaal
Woonstichting Portaal heeft twee plannen ingediend. De ene variant is niet realiseerbaar en gebaseerd op het destijds met Teneeter ontwikkelde plan. Door de ontwikkelingen rond Teneeter heeft het college daarom gekozen voor de andere variant. Ook hierin is ruimte voor ateliers en commerciële ruimtes. Het middendeel wordt echter geen theaterzaal maar krijgt een open inrichting in de vorm van een patio die geflankeerd wordt door een grand-café en door woon/werkruimtes. Voordelen van dit plan zijn de stimulering van het cultureel ondernemersschap, aanwezigheid van publieksfuncties, het behoud van de monumentale uitstraling van het pand en de financiële haalbaarheid. De Monumentencommissie zal zich nog moeten buigen over de noodzakelijke veranderingen in het middendeel van het gebouw. De wens van Stichting DAK om over permanente atelierruimtes in de Krayenhoffkazerne te beschikken, wordt in het plan van Portaal gehonoreerd.

Organisaties en belangstellenden die interesse hebben getoond voor een bedrijfsruimte in de Krayenhoffkazerne hoeven niet te bellen. Zij worden schriftelijk op de hoogte gesteld van de verdere gang van zaken.