Partij van de Arbeid

"Een Duet van generaties'

10- 30, 2001

Fractievoorzitter Ad Melkert en Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport 03-goVliegenthart brachten afgelopen maandag een bezoek aan de provincie Noord-Holland. Dit bezoek vond plaats onder het motto `een duet van generaties'.

Ook later deze week zullen er bijeenkomsten en gesprekken worden gehouden waarbij dit centraal staat. Het werkbezoek van Melkert en Vliegenthart speelde zich af in Warmenhuizen, Alkmaar en Zaanstad.

In Warmenhuizen spraken Melkert en Vliegenthart met bewoners en directie over het leven in het nieuwe zorgcentrum Angelapark. Één van de bewoners typeerde het als `heel erg fijn'. En: 'je wordt goed geholpen als er iets is, maar tegelijkertijd kun je prima zelfstandig wonen en leven'.

Het is er rustig, er zijn koop en huurwoningen die ruim, modern en van alle gemakken voorzien zijn. Gewoon `verrukkelijk' zei een andere bewoonster. Het zorgcentrum blinkt uit in service en op de bewoner gerichte zorg, terwijl de bewoners, allen senioren, zo lang mogelijk zelfstandig in het complex kunnen blijven wonen. Na afloop van het gesprek speelde Ad Melkert nog een potje biljart met 2 bewoners die onder de de indruk waren van zijn biljartkwaliteiten. `Veel geoefend vroeger tijdens de tussenuren op school' legde Melkert uit.

In Alkmaar werd een bezoek gebracht aan `het huis in de wijk,' een woning waar dementerende ouderen gezellig samenkomen. Gunstig neveneffect van deze bijeenkomsten is het feit dat partners hiermee wat vrije tijd hebben. De zorg voor mensen die dement zijn wordt zwaarder naarmate de ziekte voortschrijdt. De partners, meestal belangrijkste verzorgers, worden vaak 'vergeten'.

Melkert en Vliegenthart waren zichtbaar onder de indruk van het initiatief.

Na Alkmaar ging de reis verder naar verpleegtehuis Evean Guisveld waar Melkert en Vliegenthart samen met 2e kamerlid Annet van der Hoek een huiskamergesprek voerden. Van der Hoek sprak tevens met ondernemingsraad en kreeg een rondleiding. Het complex zijn tevens een kinderdagverblijf, een buurthuis en een wooneenheid voor verstandelijk gehandicapten gehuisvest.

Tijdens het huiskamergesprek voerden Melkert, Vliegenthart en van der Hoek een gesprek over wat de bewoners, allen senioren, bezig houdt. `De banken gaan dicht, kan de politiek daar niet wat aan doen?' `Mensen zijn bang om te vereenzamen,' `De Veiligheid is niet zo bien hoor,' viel er te beluisteren.

De week `een duet van generaties' is de tweede in een reeks van themaweken rond het concept verkiezingsprogramma van de PvdA in de aanloop naar het PvdA verkiezingscongres op 14 en 15 december.

Partij van de Arbeid