Stichting Natuur en Milieu

Utrecht, 29 oktober 2001

Grotere openbaarheid milieugegevens in Europa

Morgen, 30 oktober, treedt het Verdrag van Aarhus in werking, dat voorziet in openbaarheid van milieugegevens. Ook de inspraak en de toegang tot de rechter zijn in het verdrag geregeld. Het verdrag werd drie jaar geleden getekend door 35 Europese landen, inclusief Nederland, en de Europese Gemeenschap. Om in werking te treden moest het verdrag door zestien landen zijn geratificeerd. Dat moment is nu bereikt.
Stichting Natuur en Milieu is bijzonder verheugd. Het verdrag is de belangrijkste internationale overeenkomst over de rechten van de burger op milieugebied. Het is een goed kader voor verbetering van de wetgeving in landen waar deze nog gebrekkig is, en waarborgt de wetgeving waar deze al goed is geregeld.

Nederland heeft een sleutelrol gespeeld bij de totstandkoming van het Verdrag van Aarhus, onder meer als voorzitter van de onderhandelingen. Stichting Natuur en Milieu verwacht daarom dat ook Nederland het verdrag nu snel zal ratificeren.
Bijzondere vermelding verdient het feit dat het verdrag het resultaat is van een succesvolle samenwerking tussen landen en milieuorganisaties, die als volwaardige partners aan de onderhandelingstafel zaten. Deze werkwijze verdient navolging bij andere internationale onderhandelingen over milieuaangelegenheden.